El Baix Empordà reivindica el Dia mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament de les persones grans

Imatge d'arxiu d'una persona gran.

El Consell Comarcal del Baix Empordà s’adhereix als actes reivindicatius amb motiu del Dia mundial de la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers les persones grans. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) 1 de cada 10 persones grans pateix algun tipus de maltractament: econòmic, físic, psicològic, sexual, negligència, abandó i altres vulneracions de drets.

A Catalunya, segons un estudi elaborat pel Departament ¡’Interior de la Generalitat de Catalunya de l’any 2015, de les 10.500 persones grans estimades que han rebut maltractament, un 90,2 % de les víctimes no denuncia, i són els abusos físics, patrimonials i econòmics els més freqüents. Aquesta xifra esdevé encara més alarmant ja que es considera que només es notifiquen 1 de cada 24 casos.

El silenci de les víctimes pot estar motivat per diferents causes: per sentiments contradictoris quan el maltractament es produeix en un entorn de confiança, per por a represàlies, per aïllament social, per falta de consciència o per causa d’un deteriorament cognitiu. Malauradament, aquests fets tenen lloc amb molta freqüència i es presenten en diferents formes: maltractament econòmic, maltractament físic, maltractament psicològic o emocional, maltractament sexual, negligència, abandó i altres vulneracions de drets.

El Consell Comarcal del Baix Empordà iniciarà els actes reivindicatius el 14 de juny, amb una xerrada telemàtica, a càrrec de l’advocat Jordi Muñoz Iranzo, titulada “Els drets de les persones no tenen edat”. El Consell participa en l’organització d’aquesta xerrada a través del Grup de treball de seguiment del protocol contra els maltractaments a les persones grans de la demarcació de Girona. Finalment, el 15 de juny, a les 12 del migdia, davant del Consell es va fer una concentració on es va llegir un Manifest per aturar el maltractament a les persones grans. El personal del Consell portava una samarreta blanca amb un adhesiu amb el lema “Prou maltractaments a les persones grans”. A més, el Consell s’ha adherit al vídeo fet per l’Oficina de Gent Gran Activa de la Generalitat, amb alguns fragments enregistrats en municipis de la comarca, i en farà difusió a partir del mateix dia 15 de juny.