Salut fa el cribratge massiu a Palafrugell en detectar més de 600 casos en una setmana

El 20,47% de les PCR fetes han estat positives i l'objectiu és detectar asimptomàtics

Salut i l’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) faran el cribratge massiu a la població després de detectar un increment dels casos positius de covid-19 al municipi. Segons informa Salut en un comunicat, aquesta setmana s’han confirmat 603 casos de coronavirus, un 60% més que la setmana anterior. El 20,47% de les PCR fetes a Palafrugell han estat positives, una “xifra elevada” i que situa la taxa de reproducció del virus en 1,75.

En aquest moment, hi ha 38 veïns de la població ingressats en algun centre hospitalari, dels quals sis en estat crític, i aquesta setmana s’han registrat dues defuncions relacionades amb la covid-19. L’objectiu de la campanya és detectar asimptomàtics, sobretot d’entre 30 i 60 anys.

El primer cribratge massiu que es farà a Palafrugell se centra en detectar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.

El cribratge massiu de Palafrugell s’ofereix voluntàriament, i de manera prioritària, a persones d’entre 30 a 60 anys sense símptomes, que resideixin al municipi i a qui no s’hagi realitzat una PCR en els dies previs. Aquesta franja d’edat correspon al col·lectiu on es detecten la majoria dels positius actuals a la zona, amb el 45% dels casos detectats. El 27,8% de la resta de casos tenen entre 0 i 20 anys, és a dir, joves en edat formativa i que ja es detecten en els cribratges als centres educatius.

La recollida de mostres es farà divendres i dissabte al Pavelló Poliesportiu de les 10 a les 14 hores i de 15 a les 19 hores i es realitzarà amb personal d’atenció primària. El dispositiu estarà organitzat per l’Institut Català de la Salut, a través dels equips mòbils, juntament amb el Centre d’Atenció Primària de Palafrugell, gestionat pel SSIBE (Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà). Salut recorda que totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat contactes de pacients positius no han d’acudir al cribratge massiu, sinó que es programarà la prova des de l’atenció primària i els Gestors Covid en un circuit paral·lel.

Durant aquests dies preveuen fer unes 2.000 proves, i es podria arribar a testar al voltant d’un 20% de la població corresponent a la franja d’edat en la qual se centra la campanya.

Al municipi de Palafrugell hi ha actualment, segons dades del Registre Central d’Assegurats, una població de 23.174 persones, de les quals 10.439 tenen entre 30 i 60 anys.

Per dur a terme la campanya de cribratge Salut ha treballat amb l’Ajuntament de Palafrugell, que ha facilitat la instal·lació esportiva i ha posat a disposició de l’operatiu agents cívics. També col·laboren amb la difusió a la població, juntament amb l’Equip d’Atenció Primària de Palafrugell. El SEM hi contribueix labora amb la logística i recursos materials.

La prova PCR és gratuïta i per realitzar-la caldrà facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI). Els resultats de la prova es podran consultar aproximadament en 48 hores a través de ‘La Meva Salut’.

Segons informa Salut, l’operatiu es va acabar de definir ahir a la tarda durant una reunió entre la Comissió tècnica de seguiment de la covid-19, integrada per representants del Departament, l’ajuntament, Vigilància Epidemiològica, Salut Pública i Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà (SSIBE), juntament amb representants del SEM i de l’Institut Català de la Salut (ICS), que hi participa a través dels equips mòbils que realitzen els cribratges poblacionals i en centres educatius. La Comissió tècnica de Palafrugell es va posar en marxa fa unes setmanes per analitzar l’evolució de la pandèmia i emprendre accions.