Presenten un documental que situa el vi de Calonge al costat dels “més especials del món”

Avatar photo

‘Les vides del vi’ reivindica el valor de la “senzilla i autenticitat” de tres cellers familiars de França, un dels quals de la Borgonya, i un empordanès

La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van presentar, ahir divendres 12 de novembre al Castell de Calonge (Girona), el documental “Les vies du vin” (Les vides del vi), un retrat geogràfic i emocional dels responsables de quatre cellers familiars de la Borgonya, Llenguadoc-Rosselló i Jura (França) i de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà). El reportatge cinematogràfic situa el vi de Calonge al costat dels “més especials del món” i reivindica el valor de la “senzilla i autenticitat” dels petits cellers.

El documental ha estat produït per Lola Tabourny-Bize i Carlos Orta i es va presentar ahir per primer cop a la demarcació amb les intervencions de Josep Roca, summiller d’El Celler de Can Roca i president honorífic de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni; Lluís Molla, president de la Fundació Remença XXI i propietari del celler Mas Molla; Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni; Dolors Vidal, directora de la Càtedra GCT, i del mateix Orta. “Les vies du vin” posa el focus en els cellers Jean-Marc Roulot à Meursault (Borgonya), Maison Overnoy-Houillon à Pupillin (Jura), Les Enfants Sauvages à Fitou (Llenguadoc-Rosselló) i Mas Molla de Calonge i Sant Antoni (Girona).

El documental proposa un viatge per conèixer quatre formes ben diferents de viure la passió pel vi i mostra la riquesa de la cultura de la vinya a través dels quatre cellers familiars. Josep Roca va destacar que aquest treball “situa Calonge al costat de zones on es fan els vins més especials del món, com la Borgonya. És un documental preciós que viatja pel món, des de Calonge fins a Nova York, i és un reconeixement a les identitats minoritàries i reivindica el valor de la senzillesa, ja que no cal fer el millor vi del món, sinó ser autèntic”. El summiller d’El Celler de Can Roca va lloar la figura de Carlos Orta: “Ningú ha promocionat el vi de Calonge en el món de la gastronomia com ell, l’ha reivindicat malgrat que per proximitat no es valora prou”. Roca va afegir que al documental “es pot observar com es respira Calonge arreu del món; parla de vi i de persones, i mostra el culte a la terra, en aquest cas al vi”.

Carlos Orta, propietari del restaurant Villa Mas de s’Agaró i apassionat pel cinema i la música, ha coproduït el documental amb Lola Tabourny-Bize, a qui va conèixer per anar a treballar durant 10 estius al seu establiment. “Un dia li vaig preguntar a què es volia dedicar i em va dir al cinema. A mi també m’apassionava; em va presentar un projecte sobre el vi i ens hi vam engrescar”, va explicar Orta, influenciat per la cultura francesa. “No volia un documental tècnic, m’interessava el que hi havia darrere del vi, les vides amb les seves pors i dubtes, la transmissió de pares a fills, i en vaig trobar quatre de molt interessants. Tenia clar que, si havia de triar un celler de casa, havia de ser Mas Molla per la seva tradició”, va afegir.

Dolors Vidal va destacar que el documental “parla de les vides de les persones que hi ha darrere d’una ampolla de vi, els seus projectes i somnis i la manera de fer. La mirada de Carlos Orta és culte i una mica melangiosa, d’un nivell creatiu molt alt. Seria molt interessant que es pogués veure en alguna plataforma ja que actualment només es pot visionar en actes com aquest”. Entre el centenar de persones que van presenciar el documental hi havia estudiants d’arreu del món que estan cursant el màster en Turisme Cultural a la Universitat de Girona.

Sobre la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni

La Universitat de Girona (UdG) i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni van crear, el 2014, la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, amb la qual es pretenia dotar la universitat d’un centre de referència internacional d’àmbit acadèmic en la temàtica de la gastronomia, desenvolupant especialment el seu vincle amb la cultura i el turisme. La creació d’aquesta càtedra va ser possible gràcies al compromís de l’Ajuntament de la població baixempordanesa que li dona nom, que va assumir el projecte des de l’inici i s’ha fet càrrec del seu finançament. Josep Roca, cambrer de vins del reconegut Celler de Can Roca, és el president d’honor de la càtedra, que està dirigida per la doctora Dolors Vidal.

La càtedra forma part de la xarxa internacional de la UNESCO UNITWIN –referent a la cultura, turisme i desenvolupament-; del campus de Turisme i de Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona; de la xarxa internacional Atlas, i també col·labora amb més de 36 universitats de tot el món.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desmantellen una plantació de marihuana en una casa modernista d’Argentona

Notícia següent

Catalunya podria entrar a la sisena onada en una o dues setmanes

Notícies relacionades