Palafrugell fa una crida a la cessió voluntària d’habitatges per a famílies arribades d’Ucraïna

L’OAC comptarà amb un punt d’informació sobre com la ciutadania pot ajudar voluntàriament en temes relacionats amb l’ajuda a Ucraïna

L’Ajuntament de Palafrugell fa una crida a tota aquella població del municipi que disposi d’espai als seus habitatges o que, en determinats casos, pugui posar a disposició de les entitats i les administracions habitatges per acollir persones refugiades d’Ucraïna.

Per aquest motiu, s’ha convocat una reunió informativa a l’Ajuntament, que tindrà lloc el proper dilluns dia 21 de març a les 7 de la tarda. Les persones que, per qualsevol raó, no puguin assistir a la reunió però tinguin capacitat per ajudar en aquest sentit, es poden adreçar a l’OAC on se’ls hi recollirà les dades i se’ls informarà de forma més concreta.

L’objectiu principal davant l’extrema emergència que ha provocat l’atac a Ucraïna passa per la necessitat immediata de comptar amb espais on els refugiats puguin estar a curt i mitjà termini. En aquests moment ja hi ha unitats familiars que han arribat provinents del país ucraïnès i se n’esperen més al llarg de les properes setmanes.

Informació centralitzada a l’OAC

D’altra banda, entre les accions que està duent a terme l’Ajuntament de Palafrugell, a partir del proper dilluns, l’OAC (Oficina d’Atenció a la Ciutadania) comptarà amb un punt d’informació sobre els temes relacionats amb l’ajuda a Ucraïna.
La informació és divideix en cinc àrees d’actuació diferenciades:

Habitatge

L’OAC recollirà les dades de persones, que voluntàriament, posin habitatges a disposició dels refugiats.

Informació per a la persona voluntària:
• L’acolliment en un habitatge sencer o en habitacions és per temps il·limitat, això dependrà de la família que s’aculli. No és pot delimitar el temps.
• Una vegada recollida les dades per part de l’OAC es passaran les dades a Creu Roja, són ells els encarregats de gestionar els habitatges.

Acollida de famílies

Les persones que vulguin acollir famílies s’han de posar en contacte amb Creu Roja, entitat que gestiona a nivell nacional l’acollida de nuclis familiars.
Acollida de menors

Per ser família d’acollida de menors s’han de posar en contacte al número de telèfon 116 111 o a dgaia.dso@gencat.cat, una vegada emplenat un formulari amb totes les dades, la DGAIA es posarà en contacte amb la família per concretar l’acollida.

Ajuda econòmica

L’Ajuntament de Palafrugell, en la línia que estableixen la majoria d’organitzacions internacionals, informa que la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny.

La llista de les ONG es pot trobar a: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/

L’Ajuntament, en cap cas, no habilitarà cap recollida d’aportacions econòmiques. Tot i això, des de l’OAC s’ajudarà a les persones que vulguin a fer les aportacions per via telemàtica a l’ONG que triïn.

Voluntariat

A través de la plataforma VIP Palafrugell qualsevol persona del municipi de Palafrugell podrà apuntar-se com a voluntariat en les diferents crides que es facin.