L’institut de Caldes de Malavella arrenca el curs estrenant edifici

El centre educatiu portava 16 anys en barracions

Alumnes de 1r d'ESO al pati del nou institut de Caldes. ACN

El curs escolar ha arrencat aquest dilluns al matí a l’institut de Caldes de Malavella (Selva) en el nou edifici, deixant enrere 16 anys d’història en mòduls prefabricats. El centre ha acollit aquest matí els 320 alumnes que té repartits en les tres línies d’ESO. La directora, Montse Mitjans, ha explicat que el nou edifici permet ordenar millor els accessos dels alumnes, sobretot tenint en compte la normativa de la covid-19 en què s’han de diferenciar les portes per on entra cada grup per evitar contagis. El nou edifici ha costat 3,8 milions d’euros al Departament d’Educació i està situat al costat de l’escola de la Benaula.

A les deu del matí els professors de 1r d’ESO de l’institut de Caldes de Malavella esperaven els alumnes a la porta del pati. És el primer dia de curs, però també el primer dia que el nou edifici de l’institut de Caldes estarà plenament operatiu. De fet, poc abans de rebre els primers alumnes tot eren corredisses amunt i avall per veure que les papereres estiguessin a lloc, les taules i les cadires ben col·locades i les pissarres tinguessin un missatge de benvinguda.

Tot a punt per rebre els primers alumnes. Els de 1r d’ESO entraven una mica espantats per saber com seria la nova etapa a l’institut, per estrenar una classe i també per descobrir qui serien els seus nous companys.

Els professors han aprofitat el primer dia de curs per explicar quins accessos tindran els alumnes a l’aula i així evitar barrejar-se amb altres grups de classes que hi ha a l’institut. La normativa per evitar contagis de la covid-19 marca que cal tenir accessos diferenciats en funció dels grups.

Més facilitats en els accessos

La directora de l’institut, Montse Mitjans, ha explicat que el fet d’estar en un edifici “facilita” la regulació d’accessos pels alumnes. A més, ha remarcat que és “més còmode” perquè els espais són més amples i això garanteix més distància i ventilació.

En aquest sentit, la directora ha recordat que en els mòduls prefabricats ja hi havia molta ventilació perquè “només obrir la porta ja eres a l’exterior”. Tot i així ha insistit que no té “ni punt de comparació” la comoditat que suposa tenir un edifici construït d’estar en barracons.

Els professors han aprofitat aquesta primera jornada per explicar als alumnes com és l’edifici del nou institut i fer una visita guiada per les instal·lacions. No ha estat fins mitja hora després que han arribat a classe i un per un s’han anat apoderant d’una taula i una cadira.

Al llarg del matí la resta de cursos (2n, 3r i 4t) s’han anat incorporant a les aules de forma esglaonada. A partir d’aquí ha arrencat de forma oficial el nou curs, malgrat que la jornada d’aquest dilluns se centrarà només en fer presentacions i no serà fins dimarts que comencin les classes lectives.

Setze anys en barracons

El nou institut ha comportat deixar enrere els barracons que han acollit el centre. Al principi estaven en uns mòduls situats on a dia d’avui hi ha el nou edifici. Durant onze anys aquell espai va ser la seu de l’institut de Caldes. Ara fa cinc anys, però, amb la inauguració de l’escola de la Benaula -que està just al costat de l’institut- els estudiants de secundària es van traslladar als mòduls que van deixar lliures els alumnes de primària.

La directora Monste Mitjans ha explicat que està “molt satisfeta” amb el nou edifici perquè està fet “amb molta sensibilitat i cura”. Assegura que aquest és el millor espai que podria tenir l’institut i espera, amb nervis, que tot comenci a rutllar desprésde la primera jornada d’aquest dilluns.

El Departament d’Educació ha invertit 3,8 milions d’euros en la construcció d’aquest edifici. En ell aquest curs hi estudiaran 320 alumnes d’entre 1r i 4t d’ESO. Cada curs comptarà amb tres grups diferents excepte el de 4t, que en tindrà quatre.