Les demolicions a Blanes provoquen la crispació patrimonial dels veïns

Habitacles, infraestructures i antiguitats al descobert

La ciutat de Blanes va canviant i evolucionant al llarg dels anys; tal com ens explica algun dels seus veïns; els quals, estan molt enfadats per la poca sensibilitat que s’està tenint sobre les edificacions de fa més de 100 anys o menys, però que consideren d’interès blanenc pel temps que porten i les històries que hi ha darrera cada carrer i edifici.

 

Segons especulen els veïns, hi ha moltes edificacions que s’estan demolint de forma considerable i amb molta rapidesa per tal que el 2021 hi hagi noves infraestructures per construir pisos i hotels de 4 estrelles; una manera, segons ells, d’aprofitar-se de la situació actual del país i després treure’n un rendiment nefast i poc beneficiós pels veïns de Blanes.

 

Alguna de les cases o edificacions que s’han derruït durant el 2020 i que segueixen durant aquest 2021 han estat: la Masia Can Mañac, derruïda a mitges, edificacions al voltant de la capella de l’Antiga, diverses cases al carrer Llarg, a la Placeta… Els veïns estan enfadats perquè posen cartells de rehabilitació i després es troben les edificacions totalment destruïdes. Algunes d’aquestes i altres cases estaven quasi derruïdes, altres eren d’interès o “patrimoni blanenc”.

Just al centre del nucli històric de Blanes, trobem la Masia de Can Mañac; la qual està en procés de reconstrucció, però aquest cop per construir un Hotel de 4 estrelles. Quan es van començar les obres, no es va vigilar amb el material històric que podien trobar-hi i segons diversos veïns es van destruir antiguitats de gran valor històric; com una bàscula i una placa amb el vell nom de La Placeta, “Plaza Sanjurjo”;que també es va destruir. 

 

Segons l’Ajuntament de Blanes, aquest afer ja es va solventar gràcies als responsables patrimonials externs que van facilitar. El personal qualificat va dur a terme diversos estudis per tal de determinar si en el procés de “rehabilitació” d’aquesta masia, s’hauria incomplert algun requisit o s’hauria creat algun tipus d’incidència. La resolució de l’informe va determinar que no s’havia incomplert cap dels passos ni que s’havia dut a terme cap alteració de l’antic edifici. 

 

L’Ajuntament ens explica els passos a seguir quan s’han de treballar espais de La Massaneda o del centre de Blanes. En tractar-se de nuclis històrics, l’arxiu municipal ha de fer un parell d’informes, per tal de comprovar que no s’està incomplint cap normativa referent a l’interès històric del lloc o de tipus geològic, en cas que hi hagi alguna antiguitat important. I torna a recordar, que l’informe de la Masia de Can Manyac ha estat negatiu i favorable envers la seva activitat.