El Cementiri Municipal de Blanes acull les visites de Tots Sants amb el Protocol COVID en marxa

Amb motiu d’aquesta celebració i el previsible augment de visitants, fa dies que s’han extremat les mesures amb un protocol específic d’actuació

Tal com ja estava previst, aquests dies que volen la celebració de Tots Sants, el Cementiri Municipal de Blanes està registrant aquests dies una major afluència de públic, especialment durant el cap de setmana, que enguany coincideix amb l’1 de Novembre. Durant els mesos anteriors, ja s’havien aplicat les mesures de seguretat per prevenir l’expansió del contagi de la COVID-19, i ara s’ha fet un protocol específic per aquests dies.

L’Ajuntament de Blanes ha recomanat a la ciutadania que, per evitar aglomeracions, no esperés a aquest cap de setmana per visitar les sepultures dels seus difunts. A diferència d’altres municipis, en què s’ha limitat el temps d’estada al recinte o bé s’han hagut de concertar cites prèvies per poder accedir-hi, a Blanes les entrades i sortides s’han regulat amb controls.

Accés provisional pel Carrer Santa Cecília

Per facilitar que hi hagi entrades i sortides diferents pels visitants, l’Ajuntament de Blanes va obrir fa uns dies un accés provisional des de la zona principal que s’utilitza habitualment per anar al Cementiri Municipal, des del Carrer Santa Cecília, actualment tallat en la sortida que dóna al Carrer Anselm Clavé. Des de feia uns mesos per anar al recinte per l’accés principal calia fer-ho per la porta secundària, pel Carrer Santa Maria.

Aquest accés estava tancat a causa que encara no s’ha pogut obrir al trànsit rodat la banda esquerra del Pla Parcial Costa Brava, al no haver-se enllestit totalment els treballs d’urbanització. Precisament en previsió que aquests dies hi hauria més assistència de públic, s’ha obert aquest accés provisional que permet entrar directament des del Carrer Santa Cecília, sense necessitat d’haver de donar la volta des del Carrer Santa Maria.

Màxim aforament permès de 763 persones

Per respectar la mesura de la Generalitat que restringeix al 33% l’aforament en aquest tipus de recintes, s’han habilitat accessos d’entrada i sortida diferents, i el màxim nombre de persones que es permet que hi hagi simultàniament és de 763 persones. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Blanes es considera que habitualment no solen coincidir aquest nombre tan elevat de visitants, ni tan sols per Tots Sants, de manera que aquesta directriu es podrà complir abastament.

Malgrat tot, aquests dies hi ha un control de l’aforament, i es recorda mitjançant rètols informatius la obligatorietat de dur posada en tot moment la mascareta. En els accessos al cementiri s’han instal·lat rètols informatius, així com dispensadors de gel hidroalcohòlic. No es permet beure ni menjar, i s’han extremat les precaucions en l’ús dels lavabos, mobiliari urbà i altres elements susceptibles d’interactuar amb els visitants.

En aquest darrer sentit, els bancs i seients han quedat reservats tan sols per a persones que, per la seva edat o dificultats de mobilitat, requereixin la seva utilització. Amb tot, també s’ha recomanat que hi hagi un ús limitat i només si és imprescindible. En el cas que s’utilitzin les escales mòbils per accedir als nínxols més elevats, cal posar-se gel hidroalcohòlic abans i després del seu ús.

Suspensió Missa de Tots Sants del 2 de novembre

Un altre canvi respecte la celebració de Tots Sants d’anys anteriors ha vingut introduïda en aquest cas des de la Parròquia Santa Maria, que té cura de la celebració de la tradicional Missa de Difunts que es commemora demà dilluns, el 2 de Novembre, l’endemà de Tots Sants. En aquesta ocasió, a causa del reduït espai on se celebra l’ofici, s’ha decidit suspendre-la.

Tradicionalment els assistents es situen a l’exterior de la capella que hi ha al Cementiri Municipal, i per aquest motiu l’Ajuntament de Blanes s’encarrega de dur-hi cada any les cadires necessàries perquè s’hi puguin seure. Ara bé, resultava impossible poder instal·lar-hi les cadires i que mantinguessin l’adequada distància de seguretat, per la qual cosa s’ha decidit anular.