Detonen una mina de la Segona Guerra Mundial localitzada a Roses

El dispositiu per desactivar l'artefacte ha durat prop de set hores

L'operatiu per retirar l'artefacte de la zona de costa de Roses. ACN

La Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l’Armada ha detonat aquest dimecres la mina de la Segona Guerra Mundial i de 160 kg localitzada fa uns dies a la zona de l’espigó de Ginjolers. L’explosió, que ha estat de poc abast, s’ha produït cap a les tres de la tarda després d’un llarg dispositiu que ha durat gairebé set hores.

Durant aquest temps, els efectius de seguretat s’han coordinat i han acordat desplaçar l’artefacte de la zona on s’havia localitzat, a uns 2,5 metres de fondària, fins a un punt més segur. Cap a la una del migdia han aconseguit reflotar la bomba i l’han arrossegat fins a la zona de la platja dels Palangrers, on l’han fet explotar.

Una empresa de transport marítim de passatgers va localitzar fa un parell de dies “per casualitat” la mina, a la zona de l’espigó de Ginjolers i a pocs metres de la platja coneguda com la Perola. Es tracta d’una mina similar a la localitzada el passat octubre, un artefacte de 160 kg de pes que dataria de la Segona Guerra Mundial.

El dispositiu per desactivar-la ha començat a primera hora d’aquest dimecres. Fins a la zona s’hi han desplaçat efectius especialitzats en aquest tipus d’actuacions de l’Armada i també hi ha participat la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local. En un primer moment, els cossos de seguretat s’han reunit al port esportiu i han acordat tallar els accessos des de l’espigó fins al port, tant per terra com per mar.

Durant diverses hores, els bussejadors han estat treballant per aconseguir reflotar la mina i arrossegar-la fins a un punt més allunyat de la costa i situar-lo a una zona de major profunditat. Cap a la una, ho han aconseguit i han iniciat el trasllat. La detonació, que ha estat molt breu, s’ha produït cap a les tres de la tarda.

Aquesta no és la primera vegada que el municipi descobreix una bomba d’aquestes característiques. A l’octubre, un bussejador en va descobrir una altra, de 150 kg de pes i d’origen alemany, a la zona del Far. En aquella ocasió, però, la mina estava molt més allunyada de la costa.