Castelló d’Empúries centra una edició especial de Terra de Trobadors en la pesta i epidèmies

Els organitzadors prescindeixen del sopar medieval, les tavernes, les cercaviles i el mercat medieval

Imatge d'ariu del festival Terra de Trobadors. CEDIDA

Castelló d’Empúries (Alt Empordà) recupera el festival de Terra de Trobadors per aquest setembre, tot i que en farà una edició especial centrada en la pesta i les epidèmies que van afectar a Europa a mitjans del segle XIV. Entre el 10 i el 12 de setembre s’organitzaran una cinquantena d’activitats com ara teatre, música i circ a banda de recreacions històriques, combats de cavallers i conferències.

Malgrat tot, els organitzadors han deixat fora del programa alguns actes tan tradicionals com ara el sopa medieval, les tavernes de les entitats, les cercaviles o el mercat medieval. Totes les activitats es faran en espais amb control d’accés i caldrà reservar una entrada per evitar les aglomeracions.

Amb el títol ‘Fam, pesta i epidèmia: Lo bon any primer’, Terra de Trobadors tornarà a Castelló d’Empúries (Alt Empordà) en una edició especial que es farà del 10 al 12 de setembre. La pandèmia provocada pel coronavirus ha estat l’escenari perfecte per rememorar els anys més foscos que es van viure a Europa durant el segle XIV.

Durant aquests anys es va produir una onada de fred glacial, una producció d’aliments estancada, l’arribada de la pesta negra i altres malalties que van provocar una crisi important. Aquest període es va batejar a la Corona d’Aragó com ‘lo mal any primer’.

Amb l’objectiu de donar-li la volta i donar una imatge de superació de la crisi sanitària, els organitzadors han decidit batejar la fira d’enguany com ‘lo bon any primer’. La idea és demostrar les ganes de recuperar aquest festival i la capacitat d’adaptació a les noves situacions per garantir la celebració de Terra de Trobadors. Les recreacions històriques protagonitzades per les entitats del municipi se centraran al voltant de la pesta, les epidèmies i la fam que es patia pels volts del 1348.

En aquest sentit, es farà el torneig de cavallers a càrrec del Grup Cavallista, el despertar de les bruixes o la batalla campal amb Despertaferro i Arquers del Comtat situats en aquest període històric. Per altra banda, el cicle de conferències també giraran al voltant de les malalties i la crisi que va afectar la Corona d’Aragó, entre d’altres regnes d’Europa.

Per altra banda, se seguirà potenciant la participació activa dels visitants amb tallers com ara una lluita escènica medieval, dansa oriental o tir amb arc. Per altra banda, es faran activitats familiars com ara espectacles de titelles, guerra de catapultes o una lectura de contes medievals, entre d’altres.

La música també serà una de les grans protagonistes de la Terra de Trobadors. Fent gala de la dita ‘qui canta, els seus mals espanta’, els organitzadors han programat concerts amb grups com ara Els Berros de la Cort o Sübitus. També es farà la sisena edició del cicle de concerts So de Lonh en què hi actuarà Egeria Voices i Locus Desperaturs.