Caldes de Malavella impulsa un habitatge d’ús compartit per a joves

Ha estat un dels punts aprovats en el ple municipal que s’ha celebrat avui al municipi.

Aquest vespre s’ha celebrat una sessió plenària ordinària a l’Ajuntament de Caldes de Malavella en què es destaca l’aprovació del Projecte de la nova Biblioteca – Centre Cultural; l’Ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic del municipi i les bases reguladores de la cessió d’ús temporal d’habitatge compartit per a joves.

En el ple d’avui s’ha aprovat inicialment el projecte de l’obra i mobiliari de la nova Biblioteca – Centre Cultural. Enguany es procedirà a licitar i adjudicar l’obra, que ha estat supervisada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes. L’equipament municipal de 1.600 m2 serà l’epicentre de l’activitat cultural a Caldes i inclourà sales per infants i joves, sales per entitats, sales d’exposicions, sales de conferències, un espai per la ràdio, entre altres. L’alcalde Salvador Balliu destaca que “se li donarà un ús molt polivalent i donarà un gran servei al bell mig de Caldes”.

Alhora s’ha aprovat l’Ordenança que regula els habitatges d’ús turístic del municipi. Es tracta d’una eina que neix a partir de diferents reclamacions per part dels veïns i permet actuar de manera més ordenada amb tots els habitatges turístics. Així doncs, aquesta ordenança obliga a l’habitatge a tenir una placa amb el telèfon del propietari o l’empresa que n’està al càrrec i permet actuar sobre els propietaris en cas d’incompliment de la nova normativa. En cas que la policia detecti una vulneració de les bases, es procedirà a denunciar a les persones infractores, però també es comunicarà al propietari que els usuaris de l’habitatge turístic han de ser desallotjats.

Pel regidor de turisme, Sergi Mir, “creiem que és una bona eina que ens ajudarà a ordenar aquesta activitat econòmica que ha incrementat notablement durant la pandèmia. Que hi hagi habitatges d’ús turístic és un fet positiu, però l’activitat turística ha de ser compatible amb la residencial”.

Finalment, un dels punts que s’ha tractat ha estat l’aprovació de les bases reguladores de la cessió d’ús temporal d’habitatge compartit per a joves. Seguint aquesta línia, es va considerar que era d’interès per aquest municipi l’impuls d’una política social per tal de donar sortida a les necessitats habitacionals dels joves, perquè no marxin de la població degut a les dificultats per accedir a una vivenda en el mateix municipi. Entre aquests bases, s’inclou que la persona ha hagut d’estar empadronada a Caldes de Malavella durant els últims dos anys.

Amb l’aprovació d’aquestes bases es crearà una borsa nova d’habitatge d’ús compartit per a joves de 18 a 35 anys, franja que representa el 19% de la població de Caldes. S’ofereix lloguers d’ús temporal amb un límit d’un any i renovable fins a 2 anys. En definitiva, aquesta tipologia de pisos van dirigits a persones joves que volen fer aquest primer pas cap a l’emancipació i que ja disposen d’una sèrie de recursos econòmics, però no els suficients per fer front a un lloguer.

El primer pis que entrarà en aquesta borsa està ubicat al carrer Major, al centre de la vila termal. El regidor de joventut, Sergi Mir, posa en relleu que “és el resultat d’una feina que s’està duent a terme des de fa molt de temps. Amb aquest projecte posem en pràctica facilitats perquè els joves puguin accedir a l’habitatge i frenar aquest èxode que ens trobem quan els joves han de marxar a viure fora del municipi”.