Boston i Blanes, unides per la música en un concert

Avatar photo
El Teatre de Blanes ha acollit aquest cap de setmana una trobada amb la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria i la Massachusetts Youth Wind Ensemble

No és cap novetat dir que Blanes és una de les poblacions catalanes on, tradicionalment, la música es conrea amb especial intensitat. La ciutat on comença la Costa Brava va ser precisament la que va acollir la posada en marxa de la primera banda i cobla infantil creada a Catalunya, fa gairebé 60 anys, gràcies a la constància del pare Joaquim Alqueza.

Va ser l’origen d’una nissaga de músics i compositors que actualment formen part de bandes, cobles i grups musicals, a través de l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria. Ara, les i els joves músics de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria han rebut aquest cap de setmana una destacada visita que han pogut compartir centenars d’espectadors.

 

Concert de Germanor Internacional amb la Massachusetts Wind Ensemble

 

La tarda-vespre d’aquest passat diumenge el Teatre de Blanes va omplir-se de gom a gom –com és habitual cada vegada que la formació musical blanenca protagonitza un esdeveniment– per acollir un Concert de Germanor Internacional, que ha travessat més fronteres que mai. I és que aquest cop s’ha rebut la visita de la Massachusetts Wind Ensemble de Boston, una ocasió molt especial, sense cap mena de dubte.

La formació nord-americana va ser a Blanes gràcies a la intervenció de la Federació Catalana d’Entitats Musicals i Perform in Spain, aprofitant la gira que la banda de Boston està fent a l’estat espanyol. La vetllada es va encetar amb l’actuació del grup amfitrió, la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes dirigida per Jordi Sacristán. Ja és marca de la casa que en els seus concerts ofereixin un variat repertori on es barregen bandes sonores, cançons populars catalanes, però també clàssics pretèrits i de dècades no tan llunyanes.

El tret de sortida va ser la llegendària i coneguda banda sonora de ‘Els Set Magnífics’, d’Elmer Bernstein, i a partir d’aquí el públic va poder gaudir de temes com ‘The Carnaval of Venice’, ‘Girona m’Enamora’, ‘Islas Canarias’ o bé un medley de cançons dels anys 80. Alguns dels temes van comptar amb intèrprets solistes en instruments o vocals, com ara Max Rafart (fiscorn), així com Sophia Benítez, Julia Robert, Idoia Maresma, Eloi Marin, Julia Robert  i Marta Grimal (veus).

Per la seva banda, després d’una mitja part on va tenir lloc l’acte institucional de la vetllada, la Massachusetts Wind Ensemble va oferir un repertori on la varietat també va ser el seu signe d’identitatAixò si, amb nombrosos tocs que traspuaven el seu país d’origen. D’entrada, ja van fer-ho amb la coneguda tonada que tants cops hem pogut sentir en pel·lícules nord-americanes: ‘American Salute’.

També van sonar ‘National Emblem’ –un altre tema de marcat ritme marcial-, així com peces més reposades com ‘O Magnum Mysterium’, de Morten Lauridsen, i ‘Hymn to the infinite sky’, de Satoshi Yagisawa. La seva actuació va incloure una peça d’un compositor més proper a Blanes geogràficament i ‘Hispania’, del valencià Óscar Navarro. Com a dada curiosa cal dir que la formació de Boston és dirigida per cinc directors diferents, que van anar alternant-se a la batuta.

Per tancar la seva actuació, ho van fer amb tota la rotunditat, una proclamació dels seus orígens: l’arxiconeguda ‘Stars and Stripes’, de John Philip Sousa. Així es va arribar al colofó de la intensa vetllada on el públic no va parar d’aplaudir en cap moment. Per tancar-la,  les dues formacions musicals van unir-se en una de sola per interpretar dues peces: ‘L’Empordà’, d’Enric Morera, i el pasdoble ‘El Abanico’, del valencià Alfredo Javaloyes.

 

Acte institucional encapçalat per l’alcalde de Blanes

 

Durant la breu mitja part que hi va haver entre les actuacions de les dues bandes va tenir lloc un acte institucional encapçalat per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, qui va assistir a l’acte acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet. Els parlaments els va encetar Joan Cañigueral, president de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM), seguit pel director de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, Jordi Sacristan.

Sean Buchsbaum va ser l’encarregat de representar la MYWE en els parlaments, recordant que la seva banda està formada per joves d’edats compreses entre els 14 i els 18 anys, estudiants del Conservatori de Música de Nova Anglaterra, a la ciutat de Boston. L’alcalde de Blanes va tancar el torn de parlaments, destacant l’ocasió tan especial que aplegava tots els assistents al Teatre de Blanes.

En aquest sentit, Jordi Hernández va remarcar: “Avui, més que mai, tenim l’ocasió de poder comprovar com la música és un llenguatge  universal que agermana els pobles i connecta a persones de diversa procedència cultural. Ens fa més propers a tots nosaltres i, en aquest concert que ens aplega avui, ens fa créixer en experiència i el mutu coneixement més enllà de les fronteres”.

L’acte institucional també va incloure el lliurament de diversos obsequis de record entregats pel president de la FCSM, així com pel representant de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Pel que fa a l’Ajuntament de Blanes, l’alcalde va entregar un obsequi per a cadascun dels joves membres de la banda visitant perquè s’enduguessin un record de Blanes, la ciutat que –tal com va explicar- els ha acollit amb els braços oberts amb el desig que hagin tingut una bona estada.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salven la vida de l’Anna durant la rua de Carnaval a Tarragona

Notícia següent

La 22a Xatonada arriba a Cubelles plena de novetats

Notícies relacionades