Blanes viatja 2000 anys enrere amb les III Jornades Romanes Blanda-ae

Gladiadors, danses, exhibicions, xerrades, tallers, visites al Jaciment Romà i un mercat són els principals atractius que es podran visitar fins diumenge

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest divendres s’ha posat en marxa una experiència especialment interessant per qui vulgui conèixer una les arrels històriques de Blanes, que inclouen un ric passat romà. Des d’aquest passat divendres i durant tot el cap de setmana s’estan celebrant les III Jornades Romanes Blanda-ae, que fa una recreació dels costums i tradicions de la societat romana de fa 2000 anys a través d’una cinquantena d’activitats gratuïtes que van començar ahir i continuaran fins la nit de demà diumenge.

Per celebrar la posada en marxa de l’esdeveniment allotjat principalment al Passeig de Mar per tercer any consecutiu, es van aplegar a l’entrada al recinte firal representants dels diferents col·lectius que participen en l’organització capitanejada per l’Ajuntament de Blanes. El consistori estava encapçalat per l’alcalde, Jordi Hernández, el tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Joan Felip, així com regidors i regidores.

Les III Jornades Romanes també compten amb la participació de la Legió V Macedònica, l’empresa artística Aestus, Sabors Catalans, l’Associació Cultural Clan del Cuervo, així com Atri Cultura, que té cura de les Visites Guiades que s’estan fent a l’autèntic Jaciment Romà de la penya d’Els Padrets. També aporten el seu granet de sorra els Manaies Iuniores, que custodien les xerrades històriques i les visites guiades.

Una 50ena d’activitats per a tots els gustos i edats

Hi ha una 50ena d’activitats gratuïtes: visitar un autèntic campament romà, relats sobre medicina romana, un mercat de venda de productes, tallers infantils i altres atractives propostes al llarg de tot el dia. Així, hi ha des de les ‘Conspiracions: Sang i Arena’ i els ‘Viatges de Dakarai’, fins el sempre impactant ‘Ignis Chorum’, on el foc i la llum són el seu principal atractiu. També hi ha ‘Sacramentum’ el jurament de fidelitat a Roma i l’emperador que fan els armats de la Legió V Macedònica abans d’emprendre una Exhibició Militar molt real.

També hi ha un Campament de l’Època Visigòtica, així com Danses i Mitologia Antiga, que aporten el gust per la sensualitat i bellesa que caracteritzava l’imperi romà. El foc i la pirotècnia també són protagonistes: ahir es va oferir l’espectacle ‘Ignis Chorum’, i avui a la nit serà el torn de ‘Splendia, amb foc, pirotècnia i una gran varietat d’elements: coreografies, danses i efectes lluminosos.

Xerrades Històriques i Visites Guiades a l’autèntic Jaciment Romà d’Els Padrets, amb l’arqueòleg responsable de les excavacions són altres atractius. La principal novetat d’aquest 2023 és que l’espai on s’allotgen els espectacles s’ha ubicat sobre la sorra, a la platja que hi ha davant la zona del Passeig de Mar on hi ha instal·lats els elements principals de les III Jornades Romanes Blanda-ae.