El passat cap de setmana es va tancar el periple, encetat tot just a mitjan setembre, de la nova iniciativa cultural innovadora que s’ha acollit durant tres setmanes a la ciutat on comença la Costa Brava: ‘Blanes Talent Fest’ (BTF). Des de l’organització, el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, s’ha fet un balanç positiu del BTF, ja que el seu objectiu es considera plenament assolit.
Es tractava d’oferir una plataforma per a artistes professionals de Blanes en diverses disciplines: cinema, música, dansa, teatre, teatre musical i literatura, presentant nous treballs. Una oportunitat única per a potenciar el teixit artístic de la ciutat, fomentant un sentiment d’identitat cultural compartida. També s’ha cercat crear un impacte positiu en la vida cultural i social del municipi, dotant de coherència i connectivitat les diferents activitats culturals que es promouen i organitzen des del consistori blanenc.
Un total de 13 propostes del 12 de setembre al 5 d’octubre
La programació es va iniciar el 12 de setembre, i ha inclòs activitats i espectacles de diverses disciplines artístiques: cinema, música, dansa, teatre, teatre musical i literatura. Han estat un total de 13 propostes, 11 de les quals han anat a càrrec d’artistes i grups professionals, mentre que les altres dues restants les han dut a terme sengles entitats blanenques.
El recorregut va començar amb l’estrena del documental ‘Benvingut, Camarada’, sobre la vaga de l’any 1970 a l’antiga empresa SAFA, una projecció que a anar seguida per una taula rodona sobre aquest fet històric. Aquell primer cap de setmana l’actriu i directora Maria Sola va oferir el monòleg de Montserrat Roig ‘Reivindicació de la Sra. Clito Mestres’; i també va haver-hi dos concerts de jazz. Per un costat, amb Lucas Martínez i els seus ‘Ecos del tiempo’, i per l’altre Héctor Floria amb ‘Phanerozoic’.
El següent cap de setmana va ser el torn de la vibrant actuació del Cat Klezmer Trio liderat per Xavi Pendon; la presentació del llibre d’Isabel Roma ‘Rukundo. El crit de l’Àfrica’, així com el concert d’Isaac Ulam ‘El foc que il·lumina’, i el ‘Festival de Jotas’ de l’Agrupació Aragonesa de Blanes i comarca. Per la seva banda, el tercer cap de setmana, el darrer del mes de setembre, va incloure tres altres propostes.
La soprano Natàlia Carballido va oferir els seus ‘Moments Lírics’, La Cia 440 la peça de teatre musical ‘Vagó 8uit’, i també va haver-hi una tercera proposta molt esperada: la preestrena del nou espectacle de l’Esbart Joaquim Ruyra: ‘Deziro.Ago’, que ha estat preparant durant dos anys. L’estrena oficial tindrà lloc aquest cap de setmana a la Fira Mediterrània de Manresa.
Dues darreres activitats: Arnau Pérez amb ‘LP’ i el grup NABAC
El BTF va culminar la singladura el passat cap de setmana. Divendres al vespre es va oferir l’actuació de l’entitat blanenca NABAC amb els seus ‘Records per a tu’, mentre que dissabte a la nit va ser el torn del ballarí blanenc Arnau Pérez, que va presentar la creació pròpia ‘LP’. Pel que fa a la primera activitat, va tenir lloc la tarda del passat divendres a la plaça dels Dies Feiners.
Les animades sessions de playback van omplir la plaça dels Dies Feiners de gom a gom, tal com és marca de la casa, propiciant una vetllada molt entretinguda, amb cançons de tots els temps. Així, els i les artistes de NABAC van donar vida a través del playback a Tina Turner, Nino Bravo, La Oreja de Van Gogh, Sergio Dalma, Núria Feliu i Juan Guerra, entre d’altres.
D’un caire força diferent va ser l’actuació d’Arnau Pérez la nit de dissabte: ‘LP’. Es tracta d’un projecte de dansa contemporània amb influències de dansa urbana amb coreografia i interpretació pròpies. Es va estrenar al Carme Teatre de València i creat gràcies a la residència escènica del Centre de Cultura Contemporània Conde Duque 2020/21.
El muntatge ‘Single’, extracte de ‘LP’, va ser guardonada amb el premi a la millor coreografia a l’International Solotanz Festival Stuttgart. L’obra ja s’ha pogut veure a Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Tenerife, Canàries i Xile, entre altres localitats que l’han acollit. Destaca sobretot per la juxtaposició de llums, sons i ombres, amb una execució que requereix un gran esforç físic, i que certament va deixar al públic del Teatre de Blanes impressionat pel talent del ballarí.