Dimecres, 23 d'abril de 2025
És notícia

Blanes homenatja el poeta Juan Francisco Castro Chica pel seu 100è aniversari

Avatar photo
El poeta, que compta amb diversos llibres publicats, va llegir dos poemes seus sobre Blanes

Per sort, no és inusual que a Blanes es faci un acte de reconeixement per alguna persona que arriba a complir els 100 anys de vida. Ara bé, el que sí que és extraordinari és la manera en què s’ha fet en aquesta ocasió, per expressa petició del protagonista: Juan Francisco Castro Chica, qui el passat 8 de setembre va complir el seu centenari.

Donat que aquell dia era difícil poder reunir tothom que es volia que hi participés, es va buscar una altra data més propícia, i es va elevar una petició al Departament d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes. El desig de l’homenatjat era que, a ser possible, volia que el seu acte de reconeixement s’acollís a la Sala de Plens, encapçalat per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández.

No cal dir que el batlle aviat va recolzar la petició, i així ha estat com aquest cop l’acte d’homenatge s’ha acollit de manera extraordinària a la Sala de Plens del consistori. La raó per fer aquesta petició rau en el fet que Juan Francisco Castro Chica volia dedicar-li a l’alcalde en representació de tota la població que el va acollir fa 70 anys dos poemes sobre Blanes escrits per ell mateix, i els volia llegir en l’espai més oficial i institucional de la ciutat com és la Sala de Plens.

Així va ser com aquest passat diumenge es va complir el desig de Juan Francisco Castro Chica, acompanyat per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i pel tinent d’alcalde de la Gent Gran, Mario Ros. També van assistir-hi bona part dels seus familiars, així com molts dels amics i amigues que ha conreat al llarg de la seva longeva vida, en un acte entranyable i encapçalat per les emocions.

 

Lliurament d’una placa commemorativa i de la medalla centenària

Juan Francisco Castro Chica va rebre diversos obsequis, entre ells una de les distincions nacionals que va lliurar-li en mà Jordi Hernández en representació de la Generalitat. Es tracta de la Medalla Centenària que atorga el govern català, un reconeixement concedit per la conselleria de Drets Socials i Inclusió, per la contribució que han fet dones i homes del país en valors, experiència i coneixement que han acumulat i transmès a les noves generacions durant els 100 anys de vida.

Es considera que les persones grans són un element fonamental per a la societat, dipositàries d’un bagatge imprescindible per encarar el futur amb optimisme i responsabilitat. L’alcalde de Blanes també va obsequiar l’homenatjat amb diversos llibres, donada l’afició que té per l’escriptura i la lectura.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de la Gent Gran, Mario Ros, va entregar-li una placa commemorativa de l’Ajuntament de Blanes, així com un ram de flors. Altres felicitacions i obsequis que va rebre Juan Francisco Castro Chica van ser a càrrec de l’Associació de Jubilats de la Casa del Mar, representada per la seva presidenta, Ma Carmen Gómez, acompanyada per la tresorera, Carmen Gómez.

 

Un poeta besavi aficionat a la poesia que es va enamorar de Blanes fa 70 anys

El protagonista d’aquesta història va néixer a Cambil (Jaén) el 8 de setembre de 1924, i va arribar a Blanes amb la seva dona i dos dels seus fills quan encara no tenia 30 anys. Més endavant va engrandir la família amb tres fills més, i actualment ja compta amb 8 nets i 7 besnets.

A Blanes va trobar feina, l’amistat i l’afecte de la gent, i això va provocar que ja no volgués tornar a la seva terra d’origen. Va treballar d’ebenista de manera honrada —tal com li agrada remarcar a l’homenatjat— tota la seva vida, i de fet tenia el seu propi negoci al barri de Mas Borinot. Sempre ha estat un gran apassionat de la poesia, i ha arribat a publicar-ne en diversos llibres.

D’altra banda, també ha estat un col·laborador molt assidu del programa de Ràdio Blanes ‘Raíces’, on ha intervingut amb els seus escrits durant 10 anys cada dissabte, el dia en què s’emet. Ho ha fet acompanyat d’altres poetes de Blanes i rodalies, que el coneixen amb el sobrenom de ‘El Maestro’.

Precisament per aquest mateix motiu, diumenge es van afegir a l’acte de reconeixement bona part dels companys del programa ‘Raíces’, encapçalat pel seu conductor i director, Antonio Martin. Els companys i amics li van regalar a l’homenatjat una placa commemorativa. Tothom qui l’ha pogut conèixer coincideix a afirmar que es tracta d’una persona discreta, educada, ‘sense vicis’ i molt treballadora.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Cementiri_de_Mollet_del_Valles

Comencen les obres de reparació al cementiri municipal de Mollet del Vallès

Notícia següent

El Govern busca dotar la llei contra l’LGTBI-fòbia amb un règim sancionador

Notícies relacionades