Blanes ha celebrat la Setmana de la Mobilitat Sostenible

Divendres es va tancar el Carrer Ample, l’artèria principal del centre, i dijous es van exposar vehicles híbrids, elèctrics i de gas al Passeig de Mar

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Durant els darrers dies, Blanes ha viscut dues activitats organitzades per l’Ajuntament amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. El primer es va fer dijous, i va consistir en una exposició de diversos vehicles elèctrics, híbrids i de gas GLP, a càrrec de diverses empreses concessionàries, que van arrenglerar-los al Passeig de Mar durant tot el dia.

Abans de posar-la en marxa, es va fer un acte inaugural encapçalat per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el tinent d’alcalde de Medi Ambient i Mobilitat, Jaume Frigola, acompanyats per regidors i regidores del consistori. També van assistir-hi el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia; els sergents responsables de l’Àrea de Mobilitat Segura i de Proximitat de la Policia Local, Miquel Àngel Garia i Jesús Ugart, respectivament; així com representants de les empreses expositores.

Durant el seu parlament, Jaume Frigola va agrair la col·laboració de les concessionàries de Blanes, Lloret i Malgrat de Mar que van aportar diferents mostres de vehicles sostenibles. També va destacar l’objectiu que mena la Setmana Europea de la Mobilitat: “Del què es tracta és d’estimular un comportament ciutadà en relació a l’ús dels vehicles, que sigui compatible amb el desenvolupament urbà sostenible i, en particular, amb la protecció de l’aire, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics”.

A banda de recordar la importància de sensibilitzar la ciutadania sobre un major us de transport públic, la bicicleta, així com els desplaçaments a peu o en vehicles no contaminants, també va recordar els guanys que aquesta alternativa significa per a la salut: “L’ús de vehicles envellits i contaminants no tan sols afecta les vies respiratòries o provoca l’augment de les al·lèrgies, entre d’altres. Propicia el sedentarisme i la inactivitat física, que acaba afectant al nostre organisme en general, però en especial a les malalties cardiovasculars”.

Una 30ena de vehicles sostenibles

Les diferents mostres de vehicles no contaminants van estar arrenglerats al Passeig de Mar de Blanes durant tota la jornada. També va haver-hi una carpa informativa per donar a conèixer tota la temàtica relacionada amb la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. A banda dels cotxes i furgonetes aportats per empreses concessionàries, s’hi va incloure una mostra dels vehicles híbrids i elèctrics de diferents serveis municipals, perquè la ciutadania també els conegués de més a prop. En total, hi havia cinc vehicles que diàriament es poden veure circular per la població: dos de la Policia Local de Blanes, dos altres de l’empresa municipal de neteja i recollida d’escombraries NORA, i el cinquè de l’empresa Aigües de Blanes.

D’altra banda, una altra mostra de vehicle sostenible exposada al Passeig de Mar que, a més a més, suposa un considerable estalvi, era la que impulsa l’empresa blanenca ‘Silence Costa Brava’. Es tracta d’una novetat presentada tot just el passat mes d’abril que consisteix en el lloguer per hores de motocicletes elèctriques distribuïdes arreu del municipi.

En pocs dies està previst que, mitjançant un conveni amb l’Ajuntament de Palafolls, s’ampliï el territori de cobertura. L’avantatge d’aquest nou sistema de lloguer de motos elèctriques és que tan sols es paga el temps d’utilització del vehicle, sense cap altre cost afegit, ni tan sols per donar-se d’alta del servei mitjançant una APP dels dispositius mòbils.

Dia Sense Cotxes al centre de Blanes

L’altra activitat organitzada per l’Ajuntament de Blanes mitjançant el Servei de Medi Ambient es va fer divendres. Va consistir en un Dia Sense Cotxes al nucli històric de la població en dues franges horàries repartides al llarg de tota la jornada: des de les 10 del matí fins la 1 del migdia, i des de les 3 de la tarda fins les 9 de la nit.

Per poder-ho fer efectiu es va restringir l’ús de vehicles privats al Carrer Ample, una de les artèries principals del centre de la vila. Durant l’horari restringit només van poder accedir vehicles de transport públic com ara autobusos i taxis, així com els vehicles d’emergència i els que estan autoritzats per una causa justificada. L’acció es va completar amb un Punt Informatiu instal·lat a la Plaça d’Espanya, tant per informar sobre l’activitat, com per sensibilitzar la ciutadania.