Blanes diu ‘NO’ a l’explotació sexual i el tràfic de dones i menors

Avui dissabte, 23 de setembre, es commemora el Dia Mundial per rebutjar aquesta forma de violència, i per això s’ha penjat una pancarta a l’edifici consistorial

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Avui dissabte, 23 de setembre, es commemora el Dia Internacional Contra  l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones i Menors. Per això, coincidint amb aquesta data, des de fa uns dies s’ha penjat una pancarta al·lusiva a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes, per rebutjar aquesta forma de violència.

A la pancarta, a banda de recordar què es commemora el 23-S, també hi ha el lema: “Les persones NO som mercaderia”La tracta és un delicte que viola els drets humans i va en contra de la llibertat i la dignitat de les persones, els nens i les nenes. El 23 de setembre va ser instaurada per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones en coordinació amb la Conferència de Dones que va tenir lloc a Dhaka l’any 1999.

La normativa internacional impulsa els poders públics a combatre-les des d’un enfocament integral i multidisciplinari. Així mateix, les institucions s’han posat com a objectiu eradicar l’explotació sexual i el tràfic mitjançant l’objectiu número 5 de les ODS de l’Agenda 2030 de l’ONU. En l’actualitat és un dels delictes més comuns i que mou major quantitat de diners a tot el món, després del de tràfic de drogues i d’armes.

Cada vegada que es comet aquest delicte, es violen tots els drets humans en una mateixa persona, corrompent no sols la seva llibertat i dignitat sinó també la seva integritat física i emocional. Les víctimes d’aquest crim solen ser persones vulnerables, sobretot dones, nens i homes en condicions físiques o econòmiques delicades, acostumats a la discriminació i que no oposen una gran resistència.

Entre 600.000 i 800.000 persones ( dones, homes i infants) són traficades cada any, creuant fronteres  internacionals amb la finalitat de ser explotades laboralment i/o sexualment. El 80% són dones o nenes; més del 50% són menors. El Tràfic d’Éssers humans constitueix una violació greu de la dignitat, la llibertat de la persona, i una forma de delinqüència greu.