Blanes convoca una nova reunió del Consell Municipal de Cultura per posar fil a l’agulla a la seva reactivació

  Després que s’han marcat les línies genèriques d’actuació sigui una ‘Taula de Cultura’, la primera proposta serà reformar els estatuts amb noves funcions i finalitats

  La tasca de reactivar el Consell Municipal de Cultura després de tants anys d’inactivitat continuarà aquesta setmana amb una nova reunió que s’ha convocat per aquest proper dimecres. Es tracta de posar fil a l’agulla a la nova etapa engegada fa uns mesos per reactivar i actualitzar l’òrgan de participació.

  Tot just fa un mes que va haver-hi la darrera trobada del Consell Municipal de Cultura, organitzada per l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, que es va tancar amb el compromís de convocar una nova reunió durant les properes setmanes per seguir treballant-hi. En aquest últim consell encapçalat per l’alcalde, Àngel Canosa, i el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, un dels ‘deures’ que es va concretar va ser la renovació dels estatuts.

  Els actuals estatuts daten del 1992, quan es va constituir el Consell Municipal de Cultura per primera vegada. Ara, amb l’objectiu de recuperar el consell com a òrgan de participació, cal adaptar-los als canvis que hi ha hagut a la societat en general i singularment a Blanes durant totes aquestes dècades. El pas del temps i l’aparició de noves fórmules de participació fan indispensable plantejar-se aquesta revisió.

  Transformar el consell en una ‘Taula de Cultura’

  Una de les idees en què s’està treballant és plantejar l’òrgan en una taula que accentuï el caràcter participatiu. En aquest sentit, l’organigrama de funcionament que s’ha plantejat posa l’èmfasi en el caràcter consultiu de la ‘Taula de Cultura’, creada amb la voluntat de contribuir a la canalització de la participació de la ciutadania i de tots els sectors vinculats a l’associacionisme cultural local.

  La taula vol tenir com objectiu prioritari promoure propostes culturals que tinguin valor públic. La seva composició l’encapçalarà el regidor delegat de Cultura i Festes, així com un representant dels grups polítics municipals presents a l’arc plenari municipal, que ja van assistir a l’anterior reunió del mes de juny. També hi haurà una representació de les entitats culturals que ho demanin, així com artistes, creadors i tots i totes aquelles agents culturals reconegudes com a tals que ho sol·licitin.

  Totes les tendències culturals recollides a la ‘Taula de Cultura’

  El caràcter de la ‘Taula de Cultura’ vol tenir una naturalesa consultiva, independentment del poder públic, i crearà ‘Comissions Delegades’ per obrir el debat a totes aquelles persones, col·lectius i entitats que formen part del sistema cultural blanenc. Per això, la idea és crear fins a quatre ‘Comissions Delegades’ de la Taula de Cultura que apleguin les diferents tendències i manifestacions culturals.

  Una d’elles estaria dedicada a la ‘Cultura Popular i Tradicional’, i estaria formada per entitats d’aquest àmbit, a més a més de tenir present l’univers de les festes tradicionals que se celebren tant al municipi com a Catalunya. Una altra comissió tractaria les ‘Arts Visuals’, i la composarien pintors, escultors, fotògrafs, cineastes, videocreadors, així com artistes i entitats relacionades amb aquest àmbit.

  Les ‘Arts Escèniques’, entenent com a tals el Teatre, la Música, la Dansa i el Circ, donarien contingut a una tercera ‘Comissió Delegada’. I finalment, una quarta comissió seria per a la resta de manifestacions culturals no incloses en els anteriors grups de treball: literatura, pensament contemporani, filosofia, etc.