Blanes compleix diumenge els 20 anys de la popular Missa de l’Alba a la platja de Sa Palomera

També es recordarà Joan Alsina, capellà gironí, destinat dos anys a Malgrat, que morí afusellat el 19 de setembre de fa 50 anys, pocs dies després del cop d’estat de Pinochet a Xile

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

A Blanes, cada vegada que s’acosta les darreries del mes de setembre, les tres parròquies organitzen una celebració religiosa de caràcter molt popular, que transcendeix les creences i enllaça amb el costat més espiritual que pot tenir tothom que s’ho proposi. És la Missa de l’Alba, que enguany compleix els 20 anys, i que se celebra sempre coincidint amb el darrer diumenge d’aquest mes de transició, quan l’estiu ja s’està acabant i la tardor ja comença a deixar-se veure.

Des de fa dues dècades, doncs, s’ha mantingut inamovible aquesta tradició que aquest 2023 es complirà diumenge vinent, 24 de setembre. Tindrà lloc a la seva hora habitual, les 7 del matí, quan el sol comença a despuntar a l’horitzó en aquesta època de l’any. L’escenari és un dels més emblemàtics amb què compta Blanes: la platja a l’entorn de la Roca de Sa Palomera, on comença la Costa Brava.

En aquest indret, sobre una de les barques que hi ha a la platja, s’erigeix l’altar al voltant del qual se celebra la Missa de l’Alba, mentre que els i les participants s’asseuen a la sorra, a les cadires que hi ha disposades, o bé al pedrís que envolta tot l’espai. L’objectiu és donar la benvinguda a la tardor que tot just començarà dissabte vinent i, per afegit, al nou curs de les parròquies de Blanes, una nova temporada, una nova etapa i un nou inici.

20 anys de la Missa de l’Alba i 50 anys de l’assassinat de Joan Alsina

El fet d’haver arribat a complir els primers 20 anys de la celebració es commemorarà de manera especial a través de diversos ingredients amb què comptarà la missa. Un d’ells seran 20 globus dels quals penjarà cadascun dels 19 lemes amb què cada any es convocava la celebració: ‘Viu i deixa viure’, ‘Canta a la vida’, ‘Obre els ulls’ o ‘Feliços els compassius’ n’han estat alguns d’elles.

Aquest 2023 se n’ha triat un de ben senzill i prou eloqüent: ‘i 20!’, i també comptarà amb un espai on tothom qui vulgui podrà explicar als i les assistents les raons per les quals li agrada venir a la Missa de l’Alba. Això és perquè des de l’organització han pogut observar com hi ha gent que, independentment que es tracta d’una celebració cristiana, es contagien de l’especial atmosfera que s’hi respira i viuen un moment de recolliment, mediten o gaudeixen d’una sortida del sol molt diferent.

D’altra banda, una altra commemoració que es recordarà durant la Missa de l’Alba no és tan festiva, però està carregada de contingut. Aquest 19 de setembre de 2023 s’han complert els 50 anys de l’assassinat de Joan Alsina, un capellà gironí que va ser destinat dos anys com a vicari a Malgrat de Mar, que morí afusellat pocs dies després del cop d’estat de Pinochet a Xile.

La seva implicació amb les comunitats obreres el va portar a treballar com a funcionari en un hospital, a participar com a delegat sindical al Congrés Nacional de la Central Única de Treballadors, a assistir a la Primera Trobada Llatinoamericana de Cristians pel Socialisme, etc… Combinava totes aquestes activitats amb la seva tasca pastoral i d’organització i diàleg amb grups de joves i d’adults.