Blanes aposta pel comerç local i la reducció de residus: ‘Mou-te pel Zero’

Des d’avui i fins al 30 de novembre tothom pot participar en un joc interactiu per optar a premis i descomptes al comerç local

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Aquest matí s’ha donat el simbòlic tret de sortida d’una nova campanya impulsada per l’Ajuntament de Blanes amb el suport d’altres institucions. El seu objectiu és doble: impulsar el comerç local del municipi i reduir la producció i generació de residus a l’hora de consumir. La campanya es presenta amb el nom de ‘Mou-te pel Zero’, i està dissenyada perquè hi participi tothom que estigui disposat a contribuir a aquests objectius.

L’estrena s’ha celebrat avui al matí a les dependències del Departament de Promoció de la Ciutat, situades a l’antiga Escola SAFA. Allí s’hi ha emplaçat el tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Turisme, Comerç i Empresa, Joan Felip; així com el regidor de Brigades Municipals, Residus i Neteja, Javier López, acompanyats d’altres protagonistes de l’acció. Entre ells, els dos agents cívics que durant les properes setmanes recorreran els comerços d’arreu del municipi per donar a conèixer la iniciativa, i també informaran la ciutadania.

Campanya ‘Mou-te pel Zero’

La campanya ‘Mou-te pel Zero’ consisteix en un joc on es poden aconseguir premis a còpia de superar diversos reptes que es proposen. Està obert a la participació de tota la ciutadania: cadascú segons el seu nivell i les seves respectives motivacions, pot assumir reptes i aconseguir punts per optar a premis i descomptes al comerç local. Els premis són vals de compra valorats en diverses quantitats de diners.

En aquest darrer sentit, a banda de la ciutadania, l’altra protagonista indispensable de la campanya són els comerços de Blanes que vulguin adherir-s’hi, sense cap cost afegit. Els comerços adherits han de promoure alguna acció que fomenti la sostenibilitat, el reciclatge, els productes de proximitat, l’economia circular, etc. Fins al moment ja hi ha una trentena de comerços que participen en la campanya i, de fet, la possibilitat d’adherir-se continuarà oberta encara durant un temps més, a través del link https://newsletter.blanes.cat/inscripcio-joc-dels-reptes/

Al final de cada mes es farà un sorteig on, d’una banda, es triaran les diferents butlletes amb els reptes superats, i de l’altra es triaran en quins comerços –d’entre els que estan adherits- es pot anar a bescanviar els vals de compra premiats. En total, està previst repartir 500€ en vals de compra, dividits en els tres sortejos que hi haurà al final de cada mes: 3 premis amb vals de 20€ cadascun i 10 premis amb vals de 10€ cadascun.

Dues opcions per participar: l’app ‘Go Zero Waste’ o butlletes per emplenar

Per participar a la campanya i accedir a la possibilitat de guanyar els vals hi ha dues opcions. Una és entrar al web https://www.moutepelzero.cat/blanes/  i descarregar l’aplicació mòbil ‘Go Zero Waste’ disponible tant per a dispositius Android com iOS (iPhones). Després, cal registrar-se i accedir a l’apartat de reptes per activar la campanya de Blanes. Es poden escollir tres nivells de reptes, segons el grau d’implicació i compromís amb la reducció de la generació de residus que es vulgui assolir. Hi ha el nivell inicial, l’intermedi o l’avançat i, sumades  les tres opcions, hi ha un total de 30 reptes.

Per la seva banda, l’altra opció és aconseguir alguna de les butlletes físiques que s’han repartit als mercats i comerços de la zona. En aquest cas, a les butlletes només hi ha 10 reptes, en la mateixa línia del tipus d’accions que es demana complir a través del sistema digital. Per complimentar cadascun dels reptes perquè es consideri que s’ha aconseguit superar, cal que es demani al responsable de la parada o el comerç que es segelli la casella on hi ha el repte complert.

Per la seva banda, per acreditar el compliment dels reptes digitals, s’ha de fer adjuntant una fotografia on es vegi el repte que s’ha proposat aconseguir a través de l’aplicació del telèfon mòbil. En aquest darrer cas, abans que es doni per vàlid, des de l’organització es comprovarà que, efectivament, el repte s’ha complert.

Tipus de reptes per assolir

Els tipus de reptes que es proposa a la ciutadania estan relacionats amb el comerç local, amb l’acció d’anar a comprar, llevat d’algunes accions singulars, com per exemple una neteja de residus que es farà a les platges de Blanes el 28 d’octubre, organitzada pel Departament de Residus i Neteja. Així, hi ha des de comprar fruita i verdura amb una bossa reutilitzable fins a reparar una peça de roba o calçat en un establiment especialitzat.

També es proposa comprar vi a granel portant una garrafa, comprar un producte de segona mà, reaprofitar un pot de vidre per comprar a granel, o comprar fruita i verdura imperfecta, que estigui ja molt madura. Per complir els reptes no cal anar als comerços adherits a la campanya, però en canvi sí que s’hi haurà d’anar en el cas de ser premiat amb algun dels vals, ja que per bescanviar-los només s’hi podrà anar als que s’hagin inscrit.

La campanya ‘Mou-te pel Zero’ és una de les noves accions que forma part del projecte singular ‘Anem a Plaça’, impulsat pel Departament de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes, subvencionat per la Diputació de Girona – Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica. Properament està previst donar a conèixer dues altres accions en la mateixa línia del consum sostenible.