Banyoles restaura la plaça dels Jurats per recuperar-la com a element escultòric

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui la restauració de la plaça dels Jurats, coneguda popularment com a plaça de l’Aspirina

La rotonda de la plaça dels Jurats es va construir l’any 1987 dins el projecte de reforma del Passeig Mossèn Lluís Constans. Deu anys més tard i a iniciativa d’un grup d’artistes i intel·lectuals locals, la plaça, que ja es coneixia popularment amb el nom de ‘Plaça de l’Aspirina’, l’artista Jordi Bosch ‘Barraca’ va convertir-la en una escultura dedicada al reconegut analgèsic.

“Al llarg dels anys aquest espai s’havia degradat i ara l’hem netejat, recuperat i restaurat perquè la mateixa degradació de l’espai ens havia havia fet oblidar fins i tot que es tractava d’un element artístic, peculiar i popular a Banyoles”, com ha explicat el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca. L’Ajuntament de Banyoles va encarregar la reforma a l’artista Jaume Geli que ha estat executant la reforma en les darreres setmanes.

Jaume Geli ha explicat que, després d’una investigació per a recuperar els orígens de l’escultura, s’ha netejat la base de formigó, s’ha reformat la base i s’ha repintat. A més, s’han recuperat les lletres que hi figuraven però, a diferència de l’escultura inicial, les lletres s’han pintat a la mateixa base de formigó i s’hi han incorporat diferents idiomes. A banda del català, el rus, el xinès o el grec, ara s’hi han afegit el suahili i l’àrab.

Per la seva banda, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha volgut “posar en valor la recuperació perquè més d’una generació de ciutadans i ciutadanes de Banyoles havien oblidat que la plaça era una escultura i ara l’hem tornat a posar en valor”.