Banyoles estrena una visita guiada del robatori de l’Arqueta de Sant Martirià

En la visita es ressegueixen els passos que els lladres van fer per endur-se les peces del Monestir de Sant Esteve

Els Museus de Banyoles estrenen aquest estiu una nova visita guiada dedicada al robatori de  l’Arqueta de Sant Martirià. En l’activitat, que s’oferirà mensualment, els visitants resseguiran  els passos que els lladres van fer per endur-se les peces del Monestir de Sant Esteve. 

L’11 de gener de 1980, de nit, en la foscor, quan tothom dorm, un dels tresors més preuats de  Banyoles, l’Arqueta de Sant Martirià, descansa tranquil·lament a la sagristia de l’església del  Monestir de Sant Esteve fins que desapareix. L’endemà al matí, quan obre de nou l’església  per l’ofici matinal, Mossèn Gelpí descobreix el robatori. Els lladres s’han endut les 28 peces que  ornamentaven l’Arqueta i que fins molts anys després no es recuperaran i en part.  

Aquest és el fil argumental de la visita ‘Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles’ que  ressegueix les passes de la banda d’Erik el Belga, des que van entrar a l’església, aprofitant la  celebració de l’ofici de tarda, com es van amagar per no ser descoberts, com van accedir a la  sagristia per robar les peces de l’Arqueta i després com es van escapar amb les peces robades.  La visita vol difondre el patrimoni cultural de Banyoles, al voltant del Monestir de Sant Esteve,  i la història recent de la ciutat, a partir d’un recorregut divulgatiu en què els participants reviuen  la nit del robatori.  

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha destacat que aquesta nova proposta dels serveis  educatius dels Museus de Banyoles “no és només una nova activitat per posar en valor i donar  a conèixer una de les joies del patrimoni cultural de Banyoles, sinó també un exercici de teràpia  col·lectiva per contribuir a superar el trauma que va suposar el robatori de l’Arqueta, ara que  ha han passat quaranta anys i sobretot quan ja s’han recuperat 23 de les 28 peces que  formaven el programa iconogràfic de l’Arqueta”. 

‘Robatori sacríleg al Monestir de Sant Esteve’ s’oferirà mensualment aquest estiu dins les  activitats dels Museus de Banyoles en horari nocturn per reviure les passes dels lladres. Les  reserves a la visita, que té un preu de 4 euros, es poden fer a través del Museu Arqueològic  Comarcal a través del correu electrònic comunicaciomuseus@ajbanyoles.org o bé al 972 57 23  61.