Banyoles torna a fusionar la gastronomia local i el patrimoni cultural a l’‘È bo, È mel’

Es farà del 27 de maig al 4 de juny i inclourà la tercera Setmana Gastronòmica, a més de la 45a edició de l’Exposició de Flors

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Gastronomia, patrimoni cultural i flors es tornaran a fusionar en la tercera edició de l’’È bo, È  mel’, la setmana gastronòmica i floral de Banyoles. La iniciativa se celebrarà del 27 de maig al  4 de juny i inclourà la 45a edició de l’Exposició de Flors de Banyoles. 

La 3a edició de l’’È bo, È mel’ s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa al Claustre  del Monestir de Sant Esteve. En la presentació, la regidora de Promoció Econòmica i Turisme,  Anna Tarafa, ha explicat que amb aquesta edició es pretén consolidar un format que va néixer  a conseqüència de la pandèmia, que inclou activitats de diversos àmbits i que està tenint  molt bona acollida entre els diferents actors participants, la restauració, els artistes locals, els  establiments comercials, els centres educatius i entitats i associacions municipals i comarcals,  les. 

 

L’’È bo, È mel’ comptarà amb la participació de 12 restauradors que, dins la tercera edició de  la Setmana Gastronòmica, han preparat plats amb productes singulars de Km0 com el nap, el  fesolet, la poma del ciri, la carbassa o l’all. Des del 27 de maig fins al 4 de juny els establiments  oferiran els plats o menús en les seves cartes. Coincidint amb les propostes gastronòmiques,  s’han programat també una dotzena d’espectacles d’artistes emergents locals que presentaran  les seves propostes culturals a les terrasses dels diferents establiments que participen en la  campanya amb concerts i actuacions de màgia, circ o monòlegs, entre altres.  

 

45a Exposició de Flors 

Pel que fa a la 45a Exposició de Flors de Banyoles, que se celebrarà del 2 al 4 de juny, es  decoraran una dotzena d’espais i muntatges florals com el Claustre, l’Església, el Pati dels  Capellans i la Plaça del Monestir de Sant Esteve, la Plaça Major i Cal Moliner, l’església de la  Sagrada Família, el carrer de la Barca, el Casal Cívic o tres de les pesqueres de l’Estany.

En aquesta edició, els muntatges florals que preparen els centres escolars de la ciutat se  situaran pels carrers i places del Barri Vell on es decoraran tretze espais com els carrers  Mercadal, Santa Maria, Major, Born o Àngel Guimerà, a més de places com la placeta de la  Font o la plaça del Teatre. Els tres instituts de secundària de la ciutat (Pere Alsius, Josep  Brugulat i Pla de l’Estany) s’encarregaran de decorar les tres pesqueres del front d’Estany.  També hi haurà un muntatge floral al carrer de la Barca, per unir l’estany amb el centre de la  ciutat, mentre que la mostra de bonsais se situarà de nou a l’església de la Sagrada Família, a  la plaça de les Rodes. També hi haurà muntatges florals a la Plaça Major i a Cal Moliner. Pel  que fa al Monestir de Sant Esteve es decoraran diferents espais com el claustre, l’església, el  Pati dels Capellans o la plaça del Monestir.  

 

La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, també ha destacat que “en aquesta edició  volem potenciar un itinerari de muntatges florals entre l’estany, el punt de benvinguda de la  majoria de visitants de la ciutat, i el centre de Banyoles, recorrent el barri vell i arribant fins al  Monestir de Sant Esteve. I en aquest sentit, s’ha programat una ruta dinamitzada ‘Un camí de  flors’, un joc familiar de descoberta del barri vell a través dels muntatges florals, que  dinamitzarà l’Escola de Natura. 

A més, 31 establiments de la ciutat participaran en la Mostra d’Aparadors organitzada amb  l’Associació Banyoles Comerç i Turisme. Se sortejaran dos vals de 50 euros per comprar als  establiments associats entre totes les persones que comprin en algun dels comerços que participi en la mostra. Com a novetat, l’associació ha organitzat el Joc de l’Intrús. La presidenta  de l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, Dolors Busquets, ha explicat que “amb aquesta  proposta volem dinamitzar els aparadors de la ciutat, proposant una activitat familiar en la qual  les persones participants hauran de trobar l’intrús a l’aparador decorat, que serà una espècie  de la fauna i la flora, que hauran d’identificar i especificar si és autòcton o no. Entre totes les  persones participants, entre el 19 de maig i l’1 de juny, se sortejaran també dos vals de 50  euros. 

La 45a Exposició de Flors s’inaugurarà el divendres 2 de juny a les 8 del vespre al Claustre del  Monestir i, a més d’actuacions musicals, inclourà un show cooking i degustació de productes  singulars de Banyoles i el Pla de l’Estany. Com a activitats paral·leles, hi haurà una visita guiada  ‘Descobrim les pesqueres’ que s’estrenarà coincidint amb l’Exposició de Flors. La coral Veus de  l’Estany celebrarà també el seu 50è aniversari a l’Exposició de Flors amb dos concerts el  dissabte 3 i el diumenge 4 de juny a les 6 de la tarda al Claustre del Monestir de Sant Esteve.