Dissabte, 13 d'abril de 2024
És notícia

Banyoles selecciona les cinc empreses finalistes per dissenyar la nova Biblioteca

Avatar photo

L’Ajuntament de Banyoles ha seleccionat les cinc empreses finalistes del concurs de projectes  de la nova biblioteca pública, que es construirà a l’antic convent de La Providència. Les  empreses seleccionades d’entre les 37 que optaven a la primera fase hauran de presentar a  principis d’octubre el seu projecte per a la nova biblioteca.  

A finals de maig, l’Ajuntament de Banyoles va aprovar la convocatòria del concurs de projectes  de la nova biblioteca i va convocar la contractació, mitjançant concurs de projectes amb  intervenció de jurat, del servei de redacció del projecte bàsic i executiu i posterior direcció  d’obres per a la construcció de la Biblioteca Comarcal de Banyoles, la redacció de l’estudi de  seguretat i salut i l’avantprojecte de la urbanització de l’entorn.  

 

En la primera fase del concurs, s’han rebut un total de 37 sol·licituds. El president del jurat i  regidor de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, ha destacat “el gran nivell dels equips  presentats, amb estudis que han participat en el disseny d’importants equipaments públics  similars”. En aquest sentit, ha remarcat “l’excepcionalitat i la internacionalitat dels estudis  d’arquitectes que s’hi han presentat”.  

Dels 37 projectes presentats, el jurat n’ha escollit els cinc finalistes a qui es convidarà a participar en la segona fase, presentant una proposta anònima conjunta d’edificació i  urbanització de l’entorn. Les empreses seleccionades són BCQ Arquitectura Barcelona SLP; UTE  Santi Vives Masana Bosch; Josep Llinàs + Ida; Estudio Barozzi Veiga SLP; i Harquitectes Àrea  productuctiva SLP. A principis d’octubre, hauran de presentar la seva proposta per a la nova  biblioteca.

 

El jurat del concurs està format per nou persones de les quals 6 són arquitectes, designats pel  Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Banyoles,  dos regidors del consistori i una tècnica especialista en Biblioteques. Albert Tubert ha esmentat  també “la bona sintonia i col·laboració en la redacció del plec del concurs del projecte de la  biblioteca amb el Col·legi d’Arquitectes, tal i com ja es va donar amb el plec del concurs del  Museu Arqueològic”.  

 

Un equipament estratègic 

El pressupost de redacció del projecte de la nova Biblioteca de Banyoles és de 399.300 €, IVA inclòs. L’execució material de l’obra s’ha pressupostat en 6.839.525 € per a un edifici amb una  superfície construïda de 3.500 m2. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca,  que també forma part del jurat, ha destacat que “la construcció de la nova biblioteca és un  projecte estratègic de ciutat perquè, no només definirà com serà la nova biblioteca, sinó també  pel que suposarà de transformació de l’entorn, definint una nova entrada al Barri Vell que  relligarà els barris de Canaleta, Can Puig i La Farga amb el centre de la ciutat”.  

 

La intervenció sobre l’edifici històric de La Providència 

L’emplaçament escollit per ubicar la nova biblioteca és la parcel·la on es troba la finca de l’antic  Convent de la Providència, construït durant el segle XIX. El plec de condicions tècniques del  concurs preveu que es preservi la façana principal de l’església amb les seves decoracions i  obertures, així com l’espai arquitectònic de la pròpia església i que la façana lateral de l’església  s’alineï obligatòriament amb el carrer actual, mantenint una coherència amb la façana principal. 

La resta podrà ser demolida o transformada conjuntament amb les parts a conservar en la  nova biblioteca, per bé que es podran conservar altres elements que siguin identificatius del  conjunt exteriorment o interiorment, sempre i quan això no comporti un increment de despeses  o una disminució de la superfície útil per al nou equipament. 

 

Un pas més en el procés cap a la nova biblioteca 

El procés per la construcció de la nova Biblioteca de Banyoles a La Providència s’ha desencallat  en els darrers dos anys. El 7 d’agost de 2021 l’Ajuntament de Banyoles i el Bisbat de Girona  van signar un conveni cessió pel qual el consistori passava a ser propietari de la finca. El 26 de  setembre de 2022 el ple municipal va aprovar el Programa Funcional de la nova Biblioteca, 

després d’un procés participatiu i de redacció iniciat el març d’aquell any. Finalment, el 31 de  gener de 2023 el propi ple va aprovar el Pla de Millora Urbana del sector de La Providència, en què va quedar establerta la nova situació urbanística de la parcel·la, qualificada ja com a  equipament cultural, en què s’allotjarà la nova Biblioteca de Banyoles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una muntanyera mor en precipitar-se 400 metres des del pic de Montferrat

Notícia següent

Tarragona torna a licitar l’adequació del camp de rugbi de l’Anella Mediterrània

Notícies relacionades