Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

Banyoles renovarà el parc de la Draga amb un centenar d’actuacions

Se substituirà per fases tot l'arbrat i es dragarà i netejarà la bassa que hi ha des que es va crear el 1992

L’Ajuntament de Banyoles destinarà més de 270.000 euros en un centenar d’actuacions per garantir la conservació del parc de la Draga, mantenint les seves característiques i evitar-ne la degradació. El consistori ha aprovat un nou pla director per aquest parc que es va crear el 1992 quan la ciutat va ser subseu olímpica.

Entre les actuacions previstes, destaca la renovació gradual de tot l’arbrat per altres exemplars de pollancres i freixes. També es netejarà i buidarà la bassa en profunditat i es completarà l’adequació del carril-bici del passeig principal. Les actuacions es faran en els pròxims cinc anys. El parc fa 10,4 hectàrees.

El pla director busca aconseguir tres objectius més. D’una banda, una millora qualitativa de l’arbrat del parc i preservar el disseny paisatgístic originari; mantenir i ampliar la xarxa de reg en bones condicions i renovar infraestructures com són els camins i la bassa de reg, així com també millorar el carril per a bicicletes.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, ha subratllat aquest dimecres la necessitat de conservar els elements estructurals del parc amb el pas del temps i la “intensitat” en el seu ús.

El pla preveu la neteja i arranjament de la bassa que es buidarài netejarà en profunditat. A més, es refarà un mur que s’ha enfonsat i es tornarà a instal·lar el pont de fusta situat a la part nord de la bassa que es va haver de retirar per desgast.També s’arranjaran els camins de sauló que estan malmesos per les arrels dels arbres.

Renovació de la xarxa de reg i substitució d’arbrat

El pla també preveu la remodelació de la canonada de distribució del sector oest de la xarxa de reg. Es canviaran els col·lectors i les electrovàlvules, actualment obsoletes, i es permetrà de nou el control automatitzat del reg d’aquest sector. Amb aquesta intervenció, s’aconseguirà la centralització total del sistema de reg en el punt de control que es va crear el 2016.

El pla també preveu la renovació gradual de la totalitat dels pollancres per reduir els riscos de fractura i la caiguda d’arbres. Albert Tubert ho ha definiti com a una “actuació gradual i en diferents fases, per renovar tot l’arbrat de pollancres del parc, substituint tres fileres d’arbres cada any”.

Així, al sector est es replantaran els pollancres de la mateixa espècie (‘Populus nigra’) per mantenir l’estructura característica del parc, mentre que al sector oest, actualment amb pollancres perera (‘Populus simonii’), es replantaran, recuperant el projecte original, amb una combinació de pollancres o arbre blanc amb arbres tipus freixe.

Per últim, també es proposa la millora la zona de prat amb la incorporació de plantes de flor autòctones.

Totes les actuacions previstes al pla tenen un pressupost de 270.139,75 euros. Fins al moment, ja s’han substituït dues fileres d’arbrat i s’han reparat alguns trams de reg. Properament, es preveu escurar la bassa de reg, amb la reconstrucció de la passera, i finalitzar l’adequació del carril-bici del passeig principal.

El parc de la Draga es va construir en el context previ als Jocs Olímpics de 1992, quan Banyoles va ser subseu olímpica de rem, i té una superfície total de 10,4 hectàrees.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Fura dels Baus cancel·la l’espectacle sorpresa al Cruïlla XXS

Notícia següent

L’Hospitalet de Llobregat registra 329 casos confirmats en els últims 7 dies

Notícies relacionades