Banyoles estrena una nova ruta turística que posa en valor el rec Major

El nou itinerari vol millorar la connectivitat entre l’Estany i el Barri Vell i posar en valor el patrimoni històric i cultural al voltant del rec

L’Ajuntament de Banyoles ha impulsat una nova ruta turística que posa en valor el rec Major.

El nou itinerari, que serà també una nova visita guiada dels Museus de Banyoles, uneix el
patrimoni històric i cultural al voltant del rec amb el patrimoni natural i recorre la ciutat des de l’Estany fins al sud.

El nou itinerari ressegueix el recorregut del rec Major des de l’Estany, començant just al costat dels Banys Vells, fins al centre i sud de Banyoles per conèixer el desenvolupament industrial de la ciutat, que ha anat estretament vinculat a la presència de l’aigua al llarg de la història, però també de la importància de l’aigua, de la presència de l’Estany i del seu ecosistema. El rec Major és un dels cinc recs que surten de l’Estany i s’endinsen fins a l’interior de Banyoles i va concentrar molins i oficis fins a principis del segle XX.

Al llarg del recorregut s’han instal·lat onze plafons informatius que senyalitzen espais i edificis que han tingut o tenen un paper rellevant en la història de la ciutat lligada al rec Major. Entre altres, l’itinerari passa pel Molí de la Plaça, el Molí dels Paraires, que recentment s’ha rehabilitat, o El Tint i acaba a la Farga d’Aram.

Cada plafó incorpora una descripció de l’edifici, la història i l’ofici que s’hi feia, curiositats socials o econòmiques vinculades a l’edifici o a l’ofici i se senyalitza el plànol de la ruta. A més, incorporen codis QR perquè el visitant pugui tenir també la descripció en diferents idiomes perquè s’ha fet en català, castellà, anglès i francès.

L’itinerari es pot fer individualment o a través d’una nova visita guiada que oferiran els Museus de Banyoles i que s’estrenarà aquest mateix diumenge. A més, des de l’Oficina de Turisme s’ha editat una nou fulletó turístic que n’explica el recorregut i que també es pot trobar a la pàgina web turisme.banyoles.cat.