Banyoles completa la rehabilitació del Molí dels Paraires

Les obres han permès instal·lar-hi també una picoturbina com a exemple de font d’energia

L’Ajuntament de Banyoles ha completat recentment les obres per rehabilitar el Molí dels Paraires per a fer-lo visitable. Els treballs han permès instal·lar també a l’espai una picoturbina com a exemple de font d’energia hidràulica sostenible.

Les obres de rehabilitació de l’edifici s’han centrat a consolidar l’estructura, repicar la pedra i restaurar les zones més degradades. A més, els treballs han permès fer visible el salt d’aigua de quatre metres del rec Major, després de netejar-ne els sediments per recuperar-ne l’alçada original. També s’ha canviat l’anterior porta de fusta d’accés a l’edifici per una reixa de ferro per fer visible el rec i el salt d’aigua des de l’exterior.

Els treballs han permès instal·lar també a l’espai una picoturbina com a exemple de font d’energia sostenible, recuperant la tradició de l’ús de l’aigua com a força motriu al llarg del rec major. L’energia que es produeixi s’abocarà a la xarxa pública i abastirà l’enllumenat públic. Les obres i la instal·lació de la picoturbina han suposat una inversió d’uns 80.000 euros, dels quals la Diputació de Girona n’ha aportat uns 50.000.

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “la recuperació del Molí dels Paraires ens permetrà posar en valor el patrimoni al voltant dels recs i incorporar aquest antic molí a la ruta del Rec Major”. Aquest molí servirà com a exemple per a visites escolars, estudiosos i visitants en general.

La rehabilitació del Molí dels Paraires forma part del projecte per convertir el Rec Major en un eix vertebrador per millorar la connectivitat entre l’Estany i el Barri Vell amb la vista posada en el turisme. A més de la rehabilitació del Molí dels Paraires, el projecte inclou també la recuperació del darrer tram del rec, entre els carrers Jaume Butinyà i Blanquers; i la definició d’una nova ruta al voltant del rec.