Aquest passat divendres va finalitzar la singladura d’un dels projectes singulars organitzats per l’Ajuntament de Blanes a través del Departament de Promoció de la Ciutat, amb el suport del Mercat d’Abastaments de Mas Enlaire, el Mercat de Fruites i Verdures i Es Portal, on es ven el peix fresc directe de la Confraria de Pescadors. Es tracta de ‘Anem a Plaça!’, que s’ha estat celebrant mensualment des del passat mes de juny.El primer divendres de cada mes, durant sis sessions, ‘Anem a Plaça!’ s’ha anat allotjant de manera alternada d’una banda al Mercat de Mas Enlaire, i de l’altra al Mercat de Fruites i Verdures i Es Portal, al nucli històric de la ciutat. La suma d’esforços tenia un objectiu comú: promocionar els productes Km 0 que identifiquen gastronòmicament a Blanes amb els productes de la terra i els fruits de la mar.Per això, també s’ha comptat amb la complicitat de la Confraria de Pescadors de Blanes i l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. D’aquesta manera, a través dels tres centres de venda, s’han abastat tots els productes kilòmetre 0 de Blanes. La primera sessió que arrencava el cicle de l’experiència, va tenir lloc el 2 de juny al Mercat d’Abastaments de Mas Enlaire, i s’ha anat alternant cada mes entre aquest indret i el Mercat de Fruites i Verdures fins acabar aquest 3 de novembre en aquest darrer emplaçament.Valoració positiva de les sis sessions de ‘Anem a Plaça!’A l’hora de fer balanç, l’Ajuntament de Blanes i tots els col·lectius implicats coincideixen en destacar de manera positiva el resultat que ha tingut el projecte ‘Anem a Plaça!’. No tan sols perquè ha significat tot un esdeveniment pels clients i clientes que acudien aquell dia als recintes on ha tingut lloc. També ha actuat com un atractiu més per promoure els productes locals i els principals productors directes o amb pocs intermediaris.La dinamització s’ha concretat en què el primer divendres de cada mes, des del passat mes de juny i fins aquest novembre, s’han fet sessions de Show Cooking on les cuineres de ‘Kilòmetre 0’ (Montse Verdaguer i Júlia Navarro) preparaven un menú compost per dos plats amb productes locals. Totes sis sessions s’han fet amb el mateix horari: des de les 11 del matí fins a 2/4 de 2 de la tarda.La proposta consistia en el fet que tothom qui ha volgut s’acostava a la taula del Show Cooking i tastava els plats del menú de la jornada. Si tenia ganes de repetir-ho a casa, podia comprar un kit que es venia a preus populars, amb els ingredients que calien per cuinar la recepta que també s’hi acompanyava en el lot. Com obsequi, se’ls lliurava una original bossa de jute editada especialment per a l'ocasió amb el logotip de ‘Blanes Arran de Mar’.L’experiència promoguda per l’Ajuntament de Blanes a través del Departament de Promoció de la Ciutat ‘Anem a Plaça!’ està subvencionat en el marc dels ‘Projectes Singulars’ de la Diputació de Girona XSLPE, Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica.Darrera sessió ‘Anem a Plaça!’: Amanida de Banyons i Moniatos FregitsPer aquesta darrera sessió celebrada el passat divendres al Mercat de Fruites i Verdures el menú escollit per les cuineres ‘Kilòmetre 0’ va tornar a temptar gastronòmicament parlant tothom que s’hi va acostar. Júlia Navarro i Montse Verdaguer van preparar un menú format, com és habitual, per dos plats. En aquesta ocasió, a causa de la mala mar que hi ha aquests dies, no s’ha pogut incorporar peix fresc al menú perquè no s’ha sortit a pescar.D’aquesta manera, el menú ha quedat integrat per una Amanida de Banyons de Blanes, Moniatos Fregits i Mandarines de postres. El kit per a 4 persones ha tingut un preu de 12’60 €, i estava compost per 600 grams de banyons, 1 ceba, 1 pastanaga, 1 tomàquet, 6 ous, 1 llimona, 3 moniatos i 1 kg de mandarines. Com és habitual, formant part del kit hi havia la recepta amb els passos que cal seguir per cuinar el menú.Per fer l’amanida de banyons cal rentar-los, escapçar-los i bullir-los amb l’aigua justa i polsim de sal. Es deixa al dente perquè no quedin massa tous, s’escorren de l’aigua de cocció i es deixen refredar a temperatura ambient. En un recipient a banda es bullen els ous 10 minuts justos, es refreden i es pelen. D’altra banda, es pela la pastanaga, es talla la ceba a la juliana i també es reserva.Finalment, es renta la tomata i es talla en làmines i també es reserva. En una plata a banda d’amanida s’hi van fent capes de mongeta, ceba, pastanaga i tomata. S’amaneix amb oli, sal i el suc de llimona i es van fent capes fins a acabar els banyons. Aquest primer plat es completa ratllant 2 ous durs per sobre. Els 4 ous restant, un per persona, es poden tallar i posar al voltant de la plata d’amanida.Respecte al segon plat, es renten els moniatos, es pelen i es tornen a passar per aigua. S’eixuguen, es tallen com si es fessin patates fregides. Després, es fregeixen en una paella fonda amb oli d’oliva ben calent fins a quedar daurats. Es deixen escórrer sobre paper de cuina i se serveixen de seguida amanits amb la sal, els pebres i les herbes aromàtiques.
Balanç positiu de les sis sessions de ‘Anem a Plaça!’ a Blanes, amb tastos i venda dels ingredients
04 de novembre de 2023 a les 12:44h

El més llegit