Arriba a Banyoles una exposició sobre el fotògraf Valentí Fargnoli

La mostra, que es podrà veure fins al 21 de març, recorda un dels fotògrafs més destacats de la primera meitat del segle XX

El Museu Arqueològic Comarcal porta a Banyoles l’exposició temporal ‘Valentí Fargnoli. El  paisatge revelat’, que recorda un dels fotògrafs més destacats de la primera meitat del segle  XX (Barcelona 1885 – Girona 1944). La mostra permet gaudir d’un passeig visual per  reconèixer escenaris i moments de la història de les comarques de Girona. L’exposició es podrà  veure fins el 21 de març i l’entrada és gratuïta.  

‘Valentí Fargnoli. El paisatge revelat’ subratlla la important tasca que va fer Valentí Fargnoli i  vol atorgar-li el lloc i el valor que mereix, no només per convertir-se en un documentalista  visual excepcional i imprescindible, sinó també per la seva participació, possiblement no tan  coneguda, en el projecte de reconstrucció cultural i de salvaguarda del patrimoni iniciada pels  noucentistes sota la direcció de Jeroni Martorell i Josep Puig i Cadafalch, durant l’època de la  Mancomunitat.  

L’obra de Valentí Fargnoli s’ha convertit en un valuós testimoni documental de la gent, els  pobles i els paratges de les comarques de Girona abans del desenvolupament turístic. Paisatges  d’un temps passat que es revelen avui alguns intactes, altres irrecognoscibles i molts perduts  per sempre, a través de la càmera del fotògraf i de la seva mirada.  

L’extensa obra del fotògraf permet reconstruir la realitat global del que eren les comarques de  Girona durant les primeres dècades del segle XX i és un testimoni impagable del passat  d’aquest territori. Unes terres que Fargnoli va recórrer incansablement i de les quals va deixar  testimonis, avui perduts, que ens permeten reconstruir part de la nostra història i de la seva  gent.  

Les imatges de l’exposició provenen de les col·leccions i fons fotogràfics que conserva INSPAI,  Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Des de l’any 2011 INSPAI porta a terme tasques  de documentació, restauració i digitalització d’aquestes imatges i l’exposició forma part de les activitats que INSPAI va organitzar dins l’Any Fargnoli per commemorar el 75è aniversari de la  mort del fotògraf.  

‘Valentí Fargnoli. El paisatge revelat’ està organitzada pel Museu Arqueològic de Banyoles i  INSPAI Centre de la Imatge de la Diputació de Girona i es podrà veure fins la 21 de març al  mateix museu. L’entrada és gratuïta.