Actors i grups de teatre amateur ja es poden inscriure al FITAG 2021

El festival tindrà lloc del 24 al 28 d’agost a Girona i, en aquesta edició, incentivarà més que mai l’intercanvi i la promoció de grups catalans al conjunt de l’Estat

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) obre avui el període d’inscripcions per a les companyies d’arreu del món que estiguin interessades a participar en la vint-i-unena edició, que tindrà lloc del 24 al 28 d’agost a Girona. Ho poden fer mitjançant el web del festival (www.fitag.cat). Aquest any, la voluntat és incentivar més que mai l’intercanvi i la promoció de grups catalans al conjunt de l’Estat. El festival manté l’esperit descentralitzador i s’estendrà arreu de les comarques gironines per mitjà de la xarxa FITAG Municipis. A causa de la situació generada per la pandèmia de la COVID-19, la programació del FITAG 2021 s’ajustarà a les circumstàncies de cada moment per tal de garantir la seguretat dels participants i, alhora, mantenir viva la flama del festival.

L’espectacle inaugural del FITAG 2021 serà una obra de teatre clàssic, fruit de la col·laboració entre la Junta d’Extremadura, la Diputació de Badajoz, la Diputació de Cáceres, l’associació Escenamateur, el FITAG i la Diputació de Girona. Hi participaran actors catalans i extremenys, i la direcció serà a càrrec de Jesús Manchón. Justament, aquest director va fer el càsting dels actors catalans en l’edició passada del festival. L’espectacle s’entrenarà als teatres romans de Medellín i de Regina (Badajoz) a final de juliol i a Girona el 24 d’agost.

Durant els cinc dies de durada del FITAG, diversos espais de la ciutat de Girona ―alguns d’accés gratuït i d’altres de pagament― serviran d’escenari de les diferents representacions i algunes d’aquestes funcions també es traslladaran als municipis que així ho sol·licitin. De fet, els ajuntaments que estiguin interessats a participar al FITAG Municipis i, per tant, exhibir les representacions del FITAG 2021 als seus equipaments ja ho poden sol·licitar enviant un correu a direccio@fitag.cat.

Fins al 2 d’abril, les companyies no professionals interessades en el festival poden consultar les bases i tramitar la sol·licitud per mitjà del web del festival (www.fitag.cat). Es valoraran les obres que puguin ser compreses pel públic general, al marge de la llengua d’interpretació. A partir del 7 de maig, el FITAG comunicarà els grups seleccionats.

El FITAG s’ha consolidat com un referent del teatre amateur a escala internacional. S’adreça a un públic divers i ofereix espectacles de diversos gèneres, com ara musicals, comèdies, drames, espectacles de clowns i marionetes. La Diputació organitza el festival, amb el suport de la Casa de Cultura de la mateixa Diputació, l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”. L’actor i director teatral Martí Peraferrer dirigeix el FITAG i, d’aquesta edició, en destaca: «Continuem treballant estretament amb Escenamateur per promoure la participació al festival de grups d’arreu de l’Estat i, alhora, incentivar l’intercanvi i la promoció de grups catalans al conjunt d’aquest territori».

Un dels valors principals del FITAG és que ajuda a visualitzar el teatre no professional de les comarques gironines i, alhora, serveix d’aparador per a nous talents de l’escena catalana i internacional. A més, fomenta la convivència i promou l’intercanvi cultural, atenent que les companyies que hi participen provenen de diferents països. No obstant això, arran de la COVID-19, des de l’edició passada aquesta mobilitat és més restringida i està limitada a les circumstàncies de la pandèmia en cada moment.