Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

6a Jornada de les Guilleries a Sant Hilari

Avatar photo

La jornada tècnica d’enguany va sobre minimitzar el risc d’un gran incendi forestal

Sant Hilari recupera el format presencial de la Jornada de les Guilleries que des de fa sis anys organitza la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona. Es farà aquest dijous 24 de febrer, al Centre Aqua, i el tema és “Com minimitzar el risc d’un gran incendi forestal: del medi natural al nucli urbà”. La participació és gratuïta i cal inscriure’s a través de l’enllaç ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt.

L’alcalde Joan Ramon Veciana donarà la benvinguda i la primera ponència anirà a càrrec de Marc Castellnou, responsable del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya. Fins a les 2 del migdia hi participaran experts com Pere Pons, de la Universitat de Girona; Josep Maria Tusell, del Consorci Forestal de Catalunya; Maria Pipió, de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona; Eduard Pla, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Guillem Canaleta i Jordi Bayés de la Fundació Pau Costa.

La jornada dona continuïtat a les que ja s’han organitzat els últims anys i que han esdevingut un referent de bones pràctiques ambientals en l’entorn municipal. S’hi han tractat temes com les alternatives als herbicides, el control biològic de plagues o la implantació de l’entorn natural als espais verds urbans a partir de criteris d’equilibri, biodiversitat i sostenibilitat.

L’Ajuntament de Sant Hilari referma el compromís per la sostenibilitat mediambiental amb un Pla de Biodiversitat que ja està en marxa. Partint d’una radiografia de l’estat actual de la natura i els espais verds de Sant Hilari, s’ha mirat de generar condicions que afavoreixin la biodiversitat del poble. Aquesta iniciativa se suma a les accions que ja s’han implementat com, per exemple, establir un sistema de podes respectuós amb els arbres, no utilitzar herbicides, crear un bosc terapèutic, apostar per la biomassa, recollir les deixalles porta a porta o potenciar l’enllumenat LED.

La Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar treballa per al desenvolupament del territori a partir de la interacció entre els diferents agents socials i les universitats en aquells àmbits en què poden aportar expertesa. El seu objectiu és generar, difondre i transferir coneixement sobre el patrimoni natural de les Guilleries amb la finalitat d’ajudar a desenvolupar un model de gestió territorial sostenible en el marc d’aquest espai natural. En concret, les seves línies de treball giren entorn del patrimoni natural i estudien, principalment, l’aigua, el territori i la biodiversitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vila-seca en Comú planteja castigar els bancs que no facin atenció personalitzada

Notícia següent

Una empresa de Barcelona importa vehicles d’Àsia fent-los passar per ‘microcotxes’

Notícies relacionades