Dissabte, 13 de juliol de 2024
És notícia

24 anys de presó i expulsat de Catalunya pel ‘crim del maleter’ de Roses

Avatar photo

L'acusat haurà de pagar també 23.700 € al germà de la víctima, que va trobar el cos al maleter del cotxe, i després serà expulsat de Catalunya

L’Audiència de Girona ha condemnat a 24 anys i un mes de presó Achraf Laghdas, l’assassí reincident que va matar un home a Roses i va abandonar el cos al maleter del seu cotxe. El crim va passar a principis d’abril del 2021.

 

La sentència recull el veredicte del jurat, que va concloure que Laghdas va matar la víctima a la casa ocupada on vivia. Va esperar que dormís o no el veiés venir, el va atacar amb un ganivet i, després, amb una destral o matxet. A més de la presó, la sentència obliga Laghdas a indemnitzar el germà de la víctima amb més de 23.700 euros i ordena que, un cop hagi complert tres quartes parts de la condemna, se l’expulsi de l’Estat. A l’altre acusat, a qui el jurat va exonerar del crim, li imposa 1 any per violació de domicili.

 

El crim que ara l’Audiència ha sentenciat va tenir lloc entre els dies 2 i 12 d’abril del 2021. Aleshores, Laghdas, la víctima i l’altre acusat vivien junts en una casa de la urbanització Mas Boscà. Havien ocupat el xalet, propietat d’una família italiana, que el feia servir per a estiuejar.

 

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada, recull allò que ja va concloure el jurat popular: que al darrere de l’assassinat tan sols hi havia la mà de Lahgdas, però no la de l’altre processat. Sense fissures, i en un veredicte emès per unanimitat, el tribunal popular va concloure que l’assassí havia atacat la víctima aprofitant que no es podia defensar, mentre dormia o bé estava distret -i no el va veure venir- en un dels matalassos que tenien al menjador.

 

Allà, primer amb un ganivet i després amb una destral o un matxet, li va fer fins a una dotzena de ferides. Moltes d’elles, amb virulència (que li van arribar a fracturar ossos). El cadàver de la víctima es va localitzar dins el maleter del seu cotxe, aparcat en un carrer de Roses. El seu germà el va trobar la nit del 12 d’abril. L’havien embolicat amb bosses, una manta i una cortina de dutxa i l’havien abandonat dins el vehicle.

 

A més de Laghdas, a la banqueta dels acusats també s’hi va asseure un altre home que vivia a la casa ocupada. Tant la fiscalia com l’acusació particular sostenien que ell també havia tingut part activa en el crim. Però el jurat va descartar-ho, dient que ni al cotxe ni als objectes que embolcallaven el cadàver es van trobar empremtes seves (cosa que sí que va passar amb Laghdas, i que va ser una prova clau perquè el declaressin culpable).

 

La sentència de la Secció Tercera, precisament, analitza aquest extrem. I conclou que els arguments que va fer servir el jurat per rebutjar la coautoria del crim “no es poden entendre gratuïts, il·lògics o contraris al sentit comú”. L’Audiència, però, en aquest punt, sí que subratlla que, com ja va fer notar el jurat, la conducta d’aquest processat es podria “subsumir com a encobriment” (perquè, abans no trobés el cadàver, va donar diferents versions al germà de la víctima).

 

24 anys i un mes

L’Audiència de Girona acaba imposant a Achraf Laghdas una pena de 24 anys i un mes de presó (el fiscal en volia 25, i l’acusació particular ho eleva a 28). La sentència el condemna per assassinat amb l’agreujant de reincidència (perquè ja va matar un jove a Empuriabrava el 2003) i pels delictes de violació de domicili i de resistència a l’autoritat en concurs amb un altre de lesions. Per aquest últim, el de lesions, l’Audiència el condemna a pagar 180 euros de multa.

A Laghdas el van detenir el 16 d’abril, quatre dies després de descobrir-se el cadàver. Quan va saber que el buscaven, va fugir i es va amagar a casa d’un familiar a Martorell (Baix Llobregat). Abans que l’arrestessin, però, un cop els Mossos ja l’havien descobert, va forcejar amb una agent i li va acabar causant lesions lleus.

A més de la pena de presó, l’Audiència l’obliga l’assassí reincident a indemnitzar el germà de la víctima amb 23.704,82 euros. La sentència també ordena que, un cop Laghdas hagi complert tres quartes parts de la pena, o obtingui el tercer grau, se l’expulsi de l’estat espanyol i no hi pugui tornar durant deu anys.

Pel que fa a l’altre processat, a qui el jurat va exonerar, l’Audiència l’absol del delicte d’assassinat i el condemna a 1 any de presó pel de violació de domicili (perquè vivia a la casa ocupada). De totes maneres, d’ençà de la lectura del veredicte, aquest acusat ja va quedar en llibertat.

La sentència no és ferma i en un termini de deu dies s’hi pot interposar recurs d’apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

seven − two =

Notícia anterior

18 infants sahrauís passen l’estiu a L’Hospitalet

Notícia següent

El Consell General d’Andorra inicia els estudis del Pla Director de la Casa de la Vall

Notícies relacionades