Tornen les Festes de Sant Maties de Montblanc

Després d’un any i mig, el seguici popular tornarà a ballar a la plaça de Sant Francesc

Les Festes de Sant Maties de l’any passat van ser anul·lades a causa de la COVID-19, tan sols es va realitzar l’Ofici Solemne al patró.

Aquest any, des de la regidoria de festes, s’ha preparat un programa festiu amb el retorn del seguici popular i els concerts de nit.

El dissabte 15 de maig a 2/4 d’1 del migdia tindrà lloc l’actuació del Seguici Popular, després d’un any i mig sense ballar. Es realitzarà de manera estàtica a la plaça de Sant Francesc, amb aforament limitat. També torna la trobada de gegants i bestiari organitzada pels Amics dels Gegants que, aquest 2021, arriba a la 26a edició.

Aquest any destaquen els tres concerts que tindran lloc durant les festes. Habitualment, les Festes de Sant Maties no comptaven en espectacles d’aquest tipus, però a causa de les restriccions dels darrers mesos s’ha apostat per recuperar concerts com el de la banda de versions «el coche Rojo» el divendres a 2/4 de 8 del vespre, el grup «Koers» el dissabte ala mateixa hora i el concert de «Lídia Pujol» el diumenge a les 7 de la tarda.

A més d’aquests actes més destacats, també tornen a una certa normalitat la resta d’actes més essencials i tradicionals de la festa com la Salve i Ofici en honor a Sant Maties, patró de la vila, les matines i la ballada de sardanes que tindrà lloc el dia 9 de maig.

Finalment, s’ha organitzat un espectacle infantil a la tarda del dissabte, un concert de gralla el matí del diumenge i, des de protecció civil, es realitzarà un acte de memòria a Joan Roca com a primer portador d’una ambulància a Montblanc, ara fa 50 anys.

Durant aquestes festivitats es podran visitar dues exposicions. Per una banda, «la forma urbana catalana» que s’inaugura el dia 9 a les 12 del migdia a Sant Francesc i una exposició sobre «Ismael Balanyà Moix» al Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

El cartell de les festes ha estat realitzat pel montblanquí Àlex Rebollo. Un cartell càlid amb imatges de flors que rememoren la primavera. També s’hi pot veure una llagosta rememorant el vot de poble que feu la vila de Montblanc el 1687 quan Sant Maties la protegí d’una plaga de llagostes. Segons comenta la regidora Judit Pere «portant-ho a la situació actual, tal com van marxar les llagostes, esperem que també passi el coronavirus».

Pere també ha recordat que tots els espectacles es realitzaran de manera segura i amb totes les prevencions necessàries. Per això, en molts casos, caldrà reservar entrada al web de l’Ajuntament de Montblanc.