fbpx

La producció d’oli DOP Siurana s’incrementa aquesta temporada

Avatar photo

La DOP Siurana ha presentat aquest matí el nou oli de la campanya 2017-2018 en un acte simbòlic a Reus

El president de la DOP Siurana, Toni Galceran, ha presentat aquest matí el nou oli de la campanya 2017-2018 entre les oliveres del Mas d’en Dolça, a Reus. Galceran ha destacat l’increment de la producció d’aquesta temporada, després de “3 anys de producció per sota de la mitjana a Catalunya”, a causa de “la sequera i el canvi climàtic”. Tot i això, el president de la DOP Siurana ha posat l’accent en “la incidència gairebé nul·la de la plaga de la mosca”, la qual cosa ha afavorit que la qualitat de la collita hagi estat millor i més abundant per a la producció posterior de l’oli d’oliva verge extra que elabora la DOP Siurana.  En aquest sentit, Galceran ha explicat que  la qualificació de “verge” fa referència al fet que l’oli és totalment pur, sense més substàncies afegides. Es tractaria doncs, del “suc pur de l’oliva”.

D’altra banda, el president de la DOP Siurana ha volgut reconèixer el treball de tots els productors, “des dels més petits als més grans”, que treballen amb un objectiu en comú: “creure a fer un producte de gran qualitat”. La DOP Siurana abasta 7 comarques tarragonines, des de la Ribera d’Ebre fins a la Conca de Barberà i el Baix Penedès, passant pel Priorat, el Baix Camp, el Tarragonès i l’Alt Camp, i compta amb gairebé 8.000 productors i una producció estimada de 5 milions de quilograms d’oli a l’any. Del total de la productivitat, Galceran també ha remarcat que “el 70% està certificada”.

En l’acte també ha estat present el director d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, en substitució de la consellera, Meritxell Serret, “actualment exiliada a Brussel·les”, com ha pronunciat el mateix Mòdol. El director d’Alimentació ha destacat la tasca de la DOP Si per la seva “lectura moderna d’un cultiu històric que ha de conèixer el gran públic”. “Si els nostres productors no accedeixen a mercats cada vegada més grans, no podran competir amb els preus”, ha continuat Mòdol, qui ha conclòs dient que “l’oli DOP Siurana és un producte de qualitat i, per tant, ha d’estar ben identificat”.

La DOP Siurana, a més, ha nomenat la corredora de muntanya Núria Picas com a padrina de la seva collita. Picas ha agraït el gest de la DOP i ha parlat de la importància de dur una bona alimentació en l’àmbit de l’esport. A més, tant la corredora, com Toni Galceran i Carmel Mòdol han participat, de forma simbòlica, en la recol·lecció de les primeres olives de la temporada, rastell en mà.

Demostració del tast d’oli

La presentació s’ha completat amb la demostració d’un tast d’oli que ha dut a terme la membre del Panell Oficial de Tast d’Olis Verges de Catalunya, Marisa Díaz.  El primer pas, un cop es té el gotet amb el producte, és escalfar-lo amb les mans i fer una primera olorada, per, posteriorment, procedir al tast. D’aquesta manera, l’experta ha aconseguit extraure diferents aromes presents a l’oli, com la tomaquera o, fins i tot, fragàncies del fonoll.

Un acte marcat per la situació del país

Tot i que l’acte girava entorn de la presentació del nou oli, aquest ha estat marcat per les mostres de solidaritat tant amb els consellers empresonats com amb els que es troben exiliats a Brussel·les. Carmel Mòdol ha lamentat l’absència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret: “qui hauria d’estar aquí és ella i no jo”. Per la seva banda, el president de la DOP Siurana ha començat la seva intervenció recordant el “difícil moment pel qual passa el país” i ha fet referència als presos polítics. Tot i això, Garcelan ha declarat que “hem de seguir endavant”, reflexió que també ha fet Núria Picas, qui ha assegurat que confia que “sortirem reforçats d’aquesta situació”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou inicia una nova campanya de sensibilització vers les actuacions incíviques dels propietaris d’animals

Notícia següent

El fiscal demana la presó permanent revisable per a l’acusat de matar una noia en una tenda de campanya

Notícies relacionades