L’Espluga de Francolí homenatgerà a la Colla Sardanista Joventut Espluguina

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha treballat amb una comissió els actes per a homenatjar els membres de la Colla Sardanista Joventut Espluguina en dos actes que tindran lloc dissabte 15 de maig al matí

Dins dels actes de la Final de la SuperSardana de l’Any i coordinadament amb la Confederació Sardanista de Catalunya, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha impulsat una comissió de treball per a homenatjar els membres de la Colla Sardanista Joventut Espluguina. Una comissió que ha treballat en dos actes que tindran lloc dissabte 15 de maig al matí, i en els que es vol comemmorar la trajectòria d’aquest grup sardanista a l’Espluga de Francolí.

L’Espluga de Francolí reviurà el fervor sardanista a places i carrers amb aquests actes que complementen la celebració el mateix dia, de la Final de la SuperSardana de l’Any de la Confederació Sardanista de Catalunya, i que acollirà el Teatre del Casal. Així doncs, el matí del 15 de maig, s’iniciaran els actes amb una hissada de la senyera catalana, a l’Església Vella de l’Espluga, en record a la presència per primer cop d’aquest símbol als carrers del municipi en època de franquisme, durant els actes de la Ciutat Pubilla de l’any 1969. Aquest acte que no estarà obert al públic.

A continuació a la mateixa plaça de l’Església, a les 11 del matí, tindrà lloc un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove, en el que s’interpretaran algunes de les sardanes vinculades a l’Espluga de Francolí.

Inscripció prèvia a l’acte al següent enllaç o a l’Oficina de Turisme de l’Espluga: 

https://www.entrapolis.com/entrades/concert-de-sardanes-amb-la-cobla-reus-jove

A la 1 del migdia i ja a la plaça Montserrat Canals, davant del monument a la Sardana inaugurat durant els actes de la Ciutat Pubilla, se celebrarà l’acte d’homenatge a la Colla Sardanista Joventut Espluguina, amb parlaments, assistència d’autoritats i l’actuació de la Coral Espluguina i la Cobla Reus Jove. Un acte als peus d’un monument que durant la primera quinzena de maig serà restaurat per preservar-ne la seva conservació.

Inscripció prèvia a l’acte al següent enllaç o a l’Oficina de Turisme de l’Espluga: https://www.entrapolis.com/entrades/acte-dhomenatge-a-la-colla-sardanista-joventut-espluguina

Tot seguit, i per cloure els actes del matí, al vestíbul del Teatre del Casal, s’inaugurarà una exposició, sota el títol “El llegat sardanista a l’Espluga de Francolí”, comissariada per Xavier Lozano Bosch. Un acte que no estarà obert al públic, però que permetrà visitar durant tot el cap de setmana l’exposició.

Tots els actes tindran aforament limitat, seran gratuïts i requeriran d’inscripció prèvia, mitjançant la plataforma Entrapolis o recollida de tiquets a l’Oficina de Turisme de l’Espluga.

La Final del certamen La SuperSardana de l’Any serà a partir de les 2/4 de 6 de la tarda al Teatre del Casal, amb la participació de les cobles Contemporània i Reus Jove. Aquesta edició és especial, ja que permet escollir entre les guanyadores de les eliminatòries celebrades entre les 16 sardanes que van aconseguir el Premi Popular des que es va reinstaurar el concurs, al 2004. Serà la 2a vegada a la història que s’organitza aquest tipus de competició, després de la celebrada el 1985 a Cornellà de Llobregat.

Compra d’entrades del concert:

https://entradas.codetickets.com/entradas/la-supersardana-de-l-any/15497/confsardanista/online

Uns actes que compten amb el suport i que han estat coorganitzats des de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i la Confederació Sardanista de Catalunya.

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí proposa una moció de suport a la candidatura de la sardana a la UNESCO

El Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí sotmetrà a votació, aquest dijous 29 d’abril, una moció de suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

La sardana té una importància històrica, social i cultural pel nostre país i per l’Espluga de Francolí. Una tradició que es remunta a principis de segle XX – segons recull Jordi Roca Armengol al Volum VI de la Història de l’Espluga de Francolí – i a l’article de la revista El Francolí, de juny de 2019, en què s’esmenta una primera audició de sardanes durant la Festa Major del Balneari de les Masies. Anys més tard, el 1965 es crea la Colla Sardanista Joventut Espluguina, per un grup de joves de la vila que durant uns anys va fomentar i promocionar en favor de la tradició de la Sardana. Un dels actes més rellevants i destacats, dins del món de la sardana, va tenir lloc l’any 1969, en què l’Espluga de Francolí fou designada per l’entitat Obra del Ballet Popular Ciutat Pubilla de la Sardana.

Recollint aquest llegat històric, social i cultural, amb la voluntat de promocionar els valors de la sardana al nostre municipi, el mes de maig de 2021 el Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí acollirà el Concert de la SuperSardana de l’any, organitzat per la Confederació Sardanista de Catalunya. Coincidint amb aquesta data l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí prepara un acte d’homenatge a la colla Sardanista Joventut Espluguina, que va crear-se l’any 1965, ara fa més de cinquanta anys. Un grup d’espluguines i espluguins que van vetllar per fomentar l’aprenentatge, preservar la tradició i el llegat sardanista al nostre municipi.

Aquest és un compromís que des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí s’ha treballat per a donar suport a la la candidatura a la UNESCO, impulsada per la Confederació Sardanista de Catalunya.