L’Espluga de Francolí feminitza diversos personatges dels Pastorets

Llucifer l'interpreta una jove de 21 anys

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Els nous Sant Miquel i Satanàs, als Pastorets de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Foto: ACN
Els Pastorets de l’Espluga de Francolí s’han renovat en una aposta per feminitzar papers i, en conseqüència, també s’ha hagut d’adaptar el text de l’obra de Folch i Torres. Un dels personatges protagonistes, el de Llucifer, l’interpreta una jove de 21 anys. El repartiment a joves actors és una altra de les novetats dels Pastorets de l’Espluga, amb la particularitat afegida de ser un dels pocs que resisteixen, enmig d’un continu de funcions suspeses arreu de Catalunya per la pandèmia. A l’Espluga no hi ha pla B. Però amb testos d’antígens fets fins a última hora, el teló es va poder aixecar el dia de Nadal i ho tornarà a fer per segon i darrer cop aquest 2 de gener. Gran expectació al poble per una funció que portava tres anys sense veure’s.
A l’Espluga de Francolí els Pastorets s’organitzen cada dos anys -l’obra s’alterna amb el Pessebre Vivent-, una maquinària que mou fins a 120 persones dins i fora de l’escenari. L’any passat la covid va obligar a suspendre-ho i feia tres anys que la tradicional funció no s’escenificava al gran teatre del Casal. Precisament el fet de disposar d’un ampli equipament cultural ha aplanat el camí per assajar còmodament i mantenir l’obra en marxa. Més de 400 persones van assistir a l’estrena.
Amb tot l’organització ha hagut de fer front a la pandèmia, fent mans i mànigues i sempre pendent dels resultats de testos d’antígens que es va fent l’equip d’actors. No hi ha cap pla B. Si els protagonistes s’infecten, l’obra se suspèn. Només hi ha marge de maniobra amb els papers secundaris. Després de l’estrena per Nadal, ara les expectatives se centren en resistir per aquest diumenge 2 de gener. És una de les poques funcions dels Pastorets que aguanten en el conjunt de Catalunya.

L’altre gran repte al qual s’ha enfrontat enguany l’organització és amb la renovació d’actors. Després de dues dècades, alguns s’havien fet massa grans i calia un relleu. Aprofitant els canvis, es va considerar oportú feminitzar alguns papers tradicionalment masculins. Així, a l’Espluga es pot veure un dels dos dimonis protagonistes interpretat per una noia, junt amb l’àngel Miquel, un personatge que l’assumeix una actriu des de fa anys. També s’ha incorporat una noia entre el grup de pastors.

“Feminitzar el repartiment no ha suposat cap mena de dificultat i al públic no li ha resultat gens estrany”, afirma Ester Majó. Ella també s’estrena com a peça clau en aquest nou engranatge del muntatge dels Pastorets. És la primera dona a la direcció artística en els 135 anys que es representa la funció al poble. “Sempre ho havien dirigit homes, han hagut de passar 135 anys perquè ho dirigís una dona”, diu somrient. Les entrades per a la darrera funció es poden comprar al preu general de 12 euros.