Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’Espluga de Francolí retorna la vida als locals comercials tancats amb mostres d’artesania

El projecte Espais Vius d'Art vol revertir la pèrdua de comerços al centre del municipi i repensar l'ús dels espais

Dues persones observant l’aparador d’un dels locals reoberts en el marc del projecte Espais Vius d’Art, impulsat per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. ACN

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) ha reobert sis locals comercials tancats aquest cap de setmana amb propostes artístiques i mostres d’artesania a través del projecte Espais Vius d’Art. En la iniciativa hi han participat onze artistes i artesans de la comarca que han transformat els locals buits i en desús en galeries d’art i espais artístics, on han exposat cistelles, joies o peces de ceràmica. “Els centres dels municipis es troben amb un tancament massiu del comerç i des dels Ajuntaments hem de fer propostes actives, atractives, motivadores que engresquin perquè aquests espais es reobrin”, ha afirmat a l’ACN el regidor de Cultura i Comerç Enric Mercadé.

Des de fa una dècada, l’Espluga de Francolí ha perdut pes comercial amb el tancament de botigues, principalment, als carrers més cèntrics del municipi. Un exemple és el carrer Torres Jordi on s’han tancat fins a onze comerços en els darrers anys. Davant d’aquesta situació, el consistori va engegar un estudi a finals d’any per fer una diagnosi dels locals buits. Tot i que l’Ajuntament té previst redactar el Pla d’Impuls del Comerç Local aquest 2021, ja ha posat en marxa la primera mesura amb el projecte d’Espais Vius d’Art.

“És un projecte de dinamització local, comercial, cultural i artística; hem detectat que hi ha una alta densificació de locals tancats, bruts i en desús, i el que fem és reobrir-los a través de l’art”, ha detallat el regidor. De fet, ha explicat que gràcies a aquesta iniciativa s’han reobert dos dels onze locals tancats en el carrer Jordi Torres durant els tres dies programats de propostes artístiques. “Teixim i ordim un eix comercial més reforçat, aquesta és una prova efímera, emergent, però a partir d’aquí hem d’activar els locals, no només d’art sinó amb nous models de negoci”, ha afegit.

En temps de pandèmia, el projecte també vol donar suport a la creació artística, artesanal i cultural. “La cultura és un bé essencial, demostrem que és possible programa en places, carrers i en espais escènics i patrimonials. Volem posar en valor el nostre patrimoni local i també la singularitat del nostre municipi”, ha expressat Mercadé. A la vegada, el regidor ha subratllat que el projecte d’Espais Vius d’Art és una iniciativa viva, emergent i dinàmica que tindrà continuïtat més enllà d’aquest cap de setmana.

Entre els artesans que han participat en el projecte hi ha en Lluís Soler i la Núria Albà, dos ceramistes de Senan que fa més de 40 anys que es dediquen a aquest ofici. Els ceramistes s’ha instal·lat a l’antic local de la pastisseria de Cal Cabal on han exposat peces fetes al seu taller de porcellana, gres o fang vermell. També han mostrat en cru els diferents fangs per fer pedagogia. “Des de fa anys, els centres de les viles s’estan quedant buits de vida comercial, penso que és interessant la iniciativa i crec que altres poblacions haurien de prendre exemple”, ha destacat Albà.

Comparteix opinió l’Anna Sínia, cistellera de la Riba i Vimbodí, que considera que el projecte de reobrir espais tancats és “molt bonic, perquè se’ls torna a donar vida”. A més, la cistellera ha remarcat que és una manera de donar visibilitat als artesans i de retrobar-se. “Moltes vegades encara que estiguem al poble del costat la gent no sap quina feina fem, tant de bo ho féssim més sovint i en molts més pobles”, ha opinat. En el seu cas, només ven a través d’Internet, però assegura que es podria plantejar utilitzar el local de l’Espluga de Francolí com a taller i botiga per vendre.

A banda, dels sis locals reoberts per l’ocasió, també s’han obert dos dels tallers dels mestres artesans del municipi i el Museu de la Vida Rural s’ha sumat a la iniciativa amb una exposició. En paral·lel, s’han programat activitats culturals, com ara la projecció d’un audiovisual, on les alumnes de l’Escola de Dansa del Casal recorden amb un ball els aiguats de l’octubre del 2019. Els actes culturals es tancaran aquest diumenge al vespre amb el primer espectacle del projecte Circuit Nòmada de Fira Tàrrega, fet a l’Espluga. Es tracta de la representació de l’obra ‘360º Grams’, d’Ada Vilaró.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Denuncien 105 persones per una festa il·legal en una masia del Berguedà

Notícia següent

Reclamen que la futura estació d’autobusos de Tàrrega conservi els molls ferroviaris

Notícies relacionades