El túnel de Lilla: entre la satisfacció de l’obra que avança i el neguit per les esquerdes

"Ja fa un any que tenim les cases afectades", diu l'alcaldessa d'aquesta pedania de Montblanc

Vista panoràmica de les obres del darrer tram de l'A-27 que inclouen la construcció d'un complex túnel, a cavall entre l'Alt Camp i la Conca de Barberà. ACN

Les obres de construcció del túnel del Coll de Lilla, per on discorrerà l’autovia A-27 entre Tarragona i Montblanc, segueixen a bon ritme. Els treballs ja es troben al 50% d’execució i es manté el calendari per acabar el túnel l’any 2021 i posar en marxa el quart i darrer tram d’autovia el 2022.

Al marge de veure avançar el projecte -sens dubte el tram més complex i costós de l’A-27-, a la pedania de Lilla la preocupació també ha anat a més. Fa just un any que van començar a aparèixer esquerdes als immobles. Ara ja hi ha prop d’una cinquantena d’immobles afectats, inclosa l’església i el cementiri, en aquesta petita pedania de Montblanc on hi viuen una vuitantena d’habitants.

“Les cases amb esquerdes van en augment: en les que ja en patien n’hi apareixen més, i on no en tenien, se n’hi fan”, es lamenta l’alcaldessa pedània de Lilla, Glòria Rovira. En declaracions a l’ACN, l’alcaldessa assegura que la situació és igual de preocupant que fa un any enrere. “Ho tenim tot igual, no s’ha arreglat res, només s’han fet algunes millores puntuals, les més urgents, però l’empresa constructora diu que no val la pena arreglar-ho fins que no s’acabin les voladures al túnel”, afirma.

Fonts del Ministeri de Foment confirmen que es duran a terme les reparacions quan finalitzin les voladures i que, en tot cas, no es tracten de danys estructurals, sinó d’un problema estètic. Just aquesta setmana i la vinent s’han reprès els peritatges. L’actual situació de la pandèmia, però, no ha facilitat aquestes inspeccions. L’alcaldessa d’aquesta pedania explica que el tema ja està en mans d’un advocat, aportat per l’Ajuntament de Montblanc, per tal que l’empresa compleixi aquest compromís.

Lilla agraeix el suport municipal. La pedania també lluita pels camins malmesos que cal refer, especialment el de Lilla a Prenafeta, un altre nucli agregat de Montblanc. El tram de sortida està inoperatiu i els habitants han d’entrar en un accés amb mala visibilitat. Segons Rovira, a més, d’un temps ençà pateixen més molèsties per la simultaneïtat de la construcció del túnel -amb tres explosions diàries- i les obres de la nova carretera. A més, en el túnel s’hi treballa les 24 hores, de dilluns a dissabte.

“No paren mai, fan el mateix de dia que de nit, és un continu, hem anat a pitjor perquè ara ho patim també durant la nit”, afegeix. En la construcció de l’autovia hi ha un moviment constant de camions a la zona. “Tenim de tot: esquerdes per les voladures al túnel que fan tremolar tot Lilla, soroll de l’anar i venir de maquinària i pols que aixequen els camions”, critica l’alcaldessa. Segons Rovira, “la pols és terrible, fan una polseguera que fa por i si bufa l’aire és pitjor, la pols acabarà amb nosaltres”.