Denegada l’autorització del parc eòlic de Puig de Gaigs

El parc eòlic Puig de Gaigs, que preveia instal·lar 9 aerogeneradors d’uns 200 metres d’alçada i produir 40 MW d’energia, entre els termes de Sarral, Les Piles i Pontils no ha rebut l’autorització del govern català. La Generalitat, a través de la Ponència Ambiental d’Energies Renovables, ha denegat el permís a la promotora, perquè «l’emplaçament no és viable», i donaria lloc a una nova línia d’aerogeneradors en una zona ja àmpliament saturada.

 

L’alcalde de Sarral, Jaume Fornés, explica: «Ja ens ho han comunicat oficialment. Aquest parc era a tocar d’un espai protegit a nivell europeu, perquè forma part de la Xarxa Natura 2000 i és hàbitat de l’àliga cuabarrada», que està protegida a tot Catalunya ja que es troba en perill d’extinció. Dels aerogeneradors previstos, 5 havien d’anar al terme de Sarral, concretament per damunt de la pedania de Vallverd.

 

Fornés ha afegit: «La instal·lació de parcs eòlics l’ha de decidir el territori, però fa 14 anys que sentim parlar d’aquest projecte, que finalment s’ha desestimat. Si se’n presenten més, l’última paraula l’ha de tenir el poble, mitjançant una consulta. D’altra banda, considerem que la Conca de Barberà ja està saturada de parcs i complim amb escreix la nostra quota d’aportació a la implantació de renovables del país».

 

La Ponència també ha denegat el permís a dos parcs eòlics projectats més: el del Pla Serè (Conesa i Les Piles, amb 36 MW) i el Pla del Codony (Les Piles i Santa Coloma de Queralt, 27 MW), també perquè l’emplaçament no era l’adequat. Sí ha donat llum verda, almenys de moment, al parc eòlic d’Almenara (Santa Coloma de Queralt i Bellprat, 40,5 MW). Ara, però, la promotora Eòlica La Conca SL (amb seu social a Tarragona) té 13 mesos per presentar la resta del projecte i rebre o no el vistiplau administratiu.

 

Al·legacions a la via d’evacuació

L’Ajuntament de Sarral anuncia que presentarà al·legacions a la via d’evacuació projectada d’aquest parc que vol fer arribar a Puigpelat (Alt Camp), però «discorre en una zona arqueològica de Montbrió de la Marca i també molt a prop de l’ermita dels Sants Metges de Sarral. Almenys volem que la soterrin», afirma Fornés.