Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Es mantenen els camions cisterna per afrontar la sequera a l’Espluga de Francolí

El dipòsit municipal ja es troba al 50% de la capacitat

Pla general d’uns operaris traspassant aigua dels camions cisterna al dipòsit de l’Espluga de Francolí, per la situació de sequera que pateix. Foto: ACN
L’Espluga de Francolí manté els camions cisterna per afrontar la situació de sequera i garantir el subministrament d’aigua a la població. Els 3.800 habitants d’aquest municipi han de racionalitzar l’aigua pel baix nivell dels dipòsits, que s’abasteixen dels aqüífers naturals. Malgrat que la Conca de Barberà és una comarca habituada als episodis de sequera, és el primer cop que l’Espluga recorre a tancs. Els talls del servei durant la nit no són suficients i des de fa uns dies els camions pugen diàriament aigua de Montblanc. Fan diversos viatges al dia -deu de mitjana-, i els 27.000 litres que tenen de capacitat permeten moure prop de 300.000 litres diaris. Això ha permès recuperar el nivell del dipòsit principal fins al 50% de la capacitat.

L’Ajuntament té clar que el canvi climàtic està darrere d’aquest estat de sequera que arrossega un municipi que, just fa dos anys enrere, patia un aiguat devastador, amb sis persones desaparegudes i nombroses cases i negocis engolits pel desbordament del riu Francolí. El pregó, que es difon a través d’altaveus, adverteix de les mesures extraordinàries i les restriccions d’aigua, i demana a la ciutadania que prengui consciència de la situació de sequera i faci un ús responsable de l’aigua.

“Vam començar amb els talls d’aigua durant la nit, però no n’hi havia prou”, explica a l’ACN el regidor de Medi Ambient i Serveis Municipals de l’Espluga, Xavier Rosell. És per això que, des de fa una setmana, els camions cisterna amb aigua potable proveeixen uns dipòsits que presentaven uns nivells d’aigua preocupants. “Vam voler implantar un pla de xoc per oxigenar les nostres reserves, no podem arribar a l’extrem de nivells massa baixos; per sota del 10%, un dipòsit pot donar problemes”, afegeix.

La majoria de la població s’abasteix del dipòsit de Sant Miquel que, amb aquestes aportacions d’aigua dels camions cisterna provinents de Montblanc, ja es troba al 50% de la seva capacitat. Amb una capacitat de 3 milions de litres és, amb diferència, el més gran del municipi. Els camions cisterna porten l’aigua fins a un dipòsit més petit, a mitja altura, el de la Cometa, que bombeja fins a Sant Miquel. Pel que fa al punt d’extracció d’aigua, hi ha el pou de la Biela, que és el que dóna el 90% d’aigua al municipi.

A l’Espluga ja s’havien aplicat talls d’aigua -de nit i dia- i se n’havia restringit el consum pels nivells de mercuri. És el primer cop, però, que es veu obligat a portar aigua externament per evitar que el nivell de les reserves naturals anés baixant. S’estima que l’Espluga es gasta 3.000 euros al dia per fer arribar aigua potable al poble. L’Ajuntament agraeix el suport de Montblanc. Li ven l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) “al mateix preu que ens costaria a nosaltres, no hi tenim cap guany”, apunten de Montblanc.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un jove de 20 anys detingut per un atac homòfob a Ciutat Vella

Notícia següent

Els Bons Reus Tardor s’han exhaurit

Notícies relacionades