Dijous, 20 de març de 2025
És notícia

La ZBE de Castelldefels entrarà en vigor el mes de desembre

Avatar photo
L’objectiu de les ZBE és garantir el dret a l’aire net de la ciutadania, preservant la salut de les persones i el medi ambient
ZBE AMB Barcelona

El passat dimarts 11 de febrer va tenir lloc una primera reunió per presentar tota la informació sobre la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Castelldefels.

Per part de l’Ajuntament, van estar presents el segon tinent d’Alcaldia, David Solé, el regidor de Medi Ambient, Pedro Paredes, la regidora de Presidència i Participació Ciutadana, Marian Ortega, i representants tècnics de les àrees de Serveis Territorials, Mobilitat i Participació Ciutadana. La ciutadania estava representada per 8 entitats veïnals de la ciutat.

 

En què va consistir la trobada?

Amb representants de 8 entitats veïnals de la ciutat, es tractava d’una primera trobada informativa, abans d’iniciar tota la campanya de comunicació cap a la ciutadania.

En ella, es van tractar temes com la implantació de la ZBE a Castelldefels, en quin punt del procés d’implantació es troba el nostre municipi; com funcionarà la ZBE i quina serà la zona que es delimitarà; quins seran els terminis d’implantació i també els terminis del règim sancionador; o exempcions a les quals la ciutadania es pot acollir per obtenir moratòries o fins i tot, queda exempts d’haver de canviar de vehicle.

 

Una ZBE que entrarà en vigor aquest mes de desembre

La Zona de Baixes Emissions entrarà en vigor el desembre de 2025.

Fins llavors, l’Ajuntament encara ha d’aprovar una ordenança que reguli el seu funcionament. Per procediment, aquesta ordenança tindrà un període d’exposició pública de trenta dies en què la ciutadania pot consultar el redactat i fer les al·legacions que consideri oportunes.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha d’acabar de redactar el projecte i, un cop ambdós procediments hagin finalitzat, se signarà un conveni entre les parts per cedir a l’AMB la gestió de la ZBE i l’atenció a la ciutadania.

Imatge de la reunió del passat 11 de febrer a Castelldefels sobre la ZBE

 

Motius de la implantació de la ZBE, objectius, moratòria del règim sancionador

1. L’objectiu de les ZBE és garantir el dret a l’aire net de la ciutadania, preservant la salut de les persones i el medi ambient. S’han de complir directrius europees i acords internacionals de reducció de contaminats atmosfèrics. Les lleis que regulen les ZBE són la Llei 7/2021, de 20 de maig, de Canvi Climàtic i Transició Energètica d’Espanya i el decret 132/2024, de 30 de juliol de 2024 pel qual s’aprova el Pla de Qualitat de l’Aire (PQA) de la Generalitat de Catalunya.

Ambdues normatives indiquen que les ciutats de més de 50.000 habitants han d’implantar mesures de mitigació que permetin reduir les emissions derivades de la mobilitat que és el principal emissor de contaminants, i entre elles es troba la implantació de les Zones de Baixes Emissions.

Els darrers estudis de contaminació a la ciutat de Castelldefels indiquen que la qualitat de l’aire és bona, però segons les zones de qualitat de l’aire de Catalunya que recull el PQA, Castelldefels està dins de l’Àrea de Barcelona, que en conjunt supera els llindars de contaminació de partícules PM10 i diòxid de nitrogen NO2.

2. Com Castelldefels contribueix a la contaminació de l’àrea de Barcelona i té més de 50.000 habitants està obligada a implantar la ZBE.

3. L’objectiu de les ZBE és racionalitzar l’ús del vehicle privat, no obligar a canviar de vehicle a ningú, ja que altres externalitats dels vehicles són l’ocupació de l’espai a les ciutats i els accidents. Per aquest motiu s’estan prenent mesures per donar alternatives a la mobilitat en vehicles privada com millorar el transport públic o fer més segurs els desplaçaments actius a peu o bicicleta.

4. Per coherència territorial, la normativa que regularà la ZBE de Castelldefels serà igual a la resta de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i serà l’AMB qui la gestioni i controli. Com s’ha explicat anteriorment, i com que Castelldefels té una bona qualitat de l’aire, l’àrea de la ZBE serà la mínima que exigeix la normativa actual afectant els barris del centre de la ciutat on es concentra un major volum de vehicles.

5. S’ha de tenir en compte que les ZBE només afecten els vehicles sense etiqueta ambiental en dies laborables de dilluns a divendres de 7:00 a 20:00 hores. Els caps de setmana i festius no hi ha cap limitació.

Els vehicles sense etiqueta tindran un màxim de 24 autoritzacions a l’any per accedir a les ZBE quan estiguin actives, a més a més, les persones discapacitades amb mobilitat reduïda, rendes baixes, persones que han de fer tractaments mèdics o autònoms en edat pròxima a la jubilació quedaran exempts.

6. Un cop es posi en marxa la ZBE a finals de 2025, s’aplicarà una moratòria al règim sancionador fins al 2030 perquè les persones que no tinguin alternativa als desplaçaments en vehicles privats i no es puguin adherir a les excepcions i autoritzacions que incorporarà la normativa de la ZBE puguin fer una transició justa i adaptada al canvi de vehicle.

 

Més informació

L’AMB ha posat en marxa un servei d’atenció a la ciutadania que també gestiona totes les autoritzacions i exempcions.

  • Telèfon de contacte ZBE: 930 333 555
  • Horari: De dilluns a divendres (de 8 a 20 hores)
  • I a la web de l’AMB
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Signatura de l'acord amb els treballadors de la neteja viària de Vilanova i la Geltrú

Desconvocada la vaga de neteja viària a Vilanova i la Geltrú

Notícia següent

Acaba amb la seva mare, l’amaga en un congelador i li roba els estalvis

Notícies relacionades