“La voluntat del carrer no es pot ignorar al Congrés”, ha afirmat la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz. Avui, ha fet una crida al Partit Popular i altres forces conservadores perquè reconsiderin la seva oposició a la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Segons la ministra, aquesta mesura compta amb un ampli suport social, inclòs entre els electors de dretes, i podria tenir conseqüències polítiques per a aquells que s’hi oposin, tal com ja va passar amb la darrera reforma laboral.
Presentació de la iniciativa a Viladecans
Durant la seva intervenció a Viladecans, Díaz ha subratllat que “aquesta reforma no seria una realitat sense la presència de Sumar al Govern”. Ha qualificat la mesura com un avenç històric que va més enllà de l’economia i que representa un missatge d’esperança per a la ciutadania. També ha destacat el “gran suport popular amb què compta la iniciativa”.
Un missatge als diputats populars
“El 66% de la població dona suport a la reducció de jornada, independentment de la seva afiliació política. Entre ells, molts votants del PP”, ha afirmat Díaz. A més, ha reclamat un debat ” constructiu” que permeti plantejar propostes sense bloquejar una reforma que té com a objectiu millorar les condicions laborals.
Catalunya, referent en la defensa dels drets laborals
Encara que no ha esmentat explícitament la posició de Junts sobre la qüestió, la vicepresidenta ha recordat que Catalunya sempre ha estat capdavantera en la lluita pels drets dels treballadors. “Ho va ser amb la vaga de La Canadenca i ho continuarà sent”, ha declarat, remarcant que la reducció de la jornada laboral pot consolidar Catalunya com un model europeu en matèria de benestar social, productivitat i condicions laborals.
Díaz no ha oblidat la importància de la figura de les dones en aquesta reforma i el seu l’impacte: “És una reforma feminista, perquè beneficia especialment les dones; ecològica, perquè contribueix a reduir les emissions de CO₂, i democràtica, perquè implica més participació en l’àmbit laboral i econòmic”.
Un recorregut per diverses comunitats autònomes
L’acte ha comptat amb la participació del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, així com de figures destacades de Sumar com Candela López i Aina Vidal.
Aquesta trobada forma part d’una gira per diferents comunitats autònomes que té com a objectiu explicar i recollir suports per a la reducció de la jornada laboral i l’increment del salari mínim. “Ens agrada trobar-nos i dialogar. No obstant això, ara tenim un repte pendent”, ha explicar Urtasun.