Xavi Paz: “El Centre d’Art i Cultura del Renaixement situarà Molins de Rei com a referent a Catalunya”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Arribats a l’equador de la legislatura, que ha estat fortament marcada per la pandèmia de la Covid-19, com valora aquests dos primers anys de mandat a l’Ajuntament de Molins de Rei?

Com altres administracions públiques, aquest govern ha hagut d’adaptar-se a la situació general sobrevinguda per la Covid-19. Vam dissenyar un pla social immediat i urgent per atendre les persones més vulnerables, com ara la gent gran. Paral·lelament, vam posar en marxa un pla de xoc econòmic per pal·liar les conseqüències de la pandèmia del nostre teixit empresarial i comercial, evitar la pèrdua de llocs de treball i reactivar l’economia local. El que tenim, i teníem, present en tot moment al centre de les nostres polítiques són les persones, sense deixar a ningú enrere. A banda, constatar que les prioritats de la vila han quedat inalterades. El projecte que va rebre la confiança majoritària de la ciutadania a les eleccions del 2019 segueix ferm i amb un compromís inequívoc per seguir transformant i projectant el futur de Molins de Rei. Hem continuat treballant per tot allò que ens vam comprometre amb els molinencs i molinenques: la transformació de Molins de Rei en una vila cohesionada i inclusiva, activa contra el canvi climàtic i compromesa.

Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament de Molins de Rei per reactivar l’economia del municipi?

Sent conscients de la situació i amb la mà estesa i un diàleg permanent amb tots els agents econòmics de la vila, des de l’Ajuntament de Molins de Rei hem contribuït a la reactivació econòmica i social de la vila amb ajuts per valor de 300.000€ destinats a autònoms, microempreses i centres especials. Alhora, hem creat diverses línies de subvenció, com per exemple, l’emmarcada en el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, per a la compra de vehicles elèctrics i híbrids, i així evitar la pèrdua de llocs de treball i impulsar empreses ambientalment sostenibles; o bé la subvenció a totes les empreses molinenques per a la contractació de persones aturades de la vila, amb una convocatòria que s’obrirà pròximament.

També vam potenciar la campanya nadalenca de comerç amb una nova i renovada il·luminació de Nadal per a Molins de Rei i alhora, per primer cop, l’Ajuntament va signar un conveni de col·laboració i destina una partida específica del pressupost municipal a les dues associacions d’empresaris dels polígons industrials: el PI Riera del Molí i el PI el Pla de Molins de Rei. Treballem per a què no és destrueixin llocs de treball i que cap empresari o autònom local vegi perillar el seu negoci. Donar suport econòmic al nostre teixit empresarial i comercial és cabdal. Nosaltres, com a institució pública, hem d’estar al costat dels que donen vida a la nostra vila.

Quins són els projectes prioritaris per a la segona part del mandat?

Iniciarem una segona part del mandat molt intensa pel que fa a l’execució de projectes que permetran seguir en la línea transformada engegada per canviar i potenciar la vila de Molins de Rei. Per exemple, ben aviat començarà la segona fase de les obres que permetran la reforma i transformació de l’Avinguda Barcelona. A més, és concretaran les obres per a la finalització i rehabilitació de l’edifici d’El Molí, el mòdul C i la seva planta baixa. A tot això cal sumar que la setmana vinent començaran les obres de rehabilitació del Palau Requesens i també s’iniciaran les obres de la segona fase de la urbanització del barri de les Guardioles, amb la construcció d’un vial que unirà i millorarà la mobilitat entre el barri de l’Àngel i el barri de la Riera Bonet i del conjunt de Molins de Rei. A més, cal destacar que avancem significativament en projectes cabdals de transformació de dues places importants per a Molins de Rei com són la plaça de l’1 d’octubre i la plaça del Pont de la Cadena, i també, en el projecte de construcció de la nova residència d’avis.

Aquest mes de juliol han començat les obres de reurbanització al passeig de Pi i Margall, la primera fase. Quins terminis té?

La primera fase de la reforma del passeig té un termini d’execució de 3 mesos. Durant aquest temps, es planteja construir un passeig de plataforma única  amb una renovació dels paviments i les instal·lacions, entre elles el sanejament i l’enllumenat públic, i la recuperació de l’arbrat. Aquestes obres potenciaran i dinamitzaran el comerç local de la zona, dignificaran l’espai urbà i l’espai públic i promouran l’ús social del carrer i la millora de les relacions entre veïns i veïnes.

L’Ajuntament ha llençat una iniciativa per fomentar l’ocupació entre els joves, “El meu primer contracte”. Quina acollida ha tingut i quina durada tindran aquests contractes?

Estem molt satisfets, ha tingut molt bona acollida. Es van presentar a la convocatòria   90 persones de perfils molt diferents, dels quals 16 joves entre 18 i 25 anys han tingut l’oportunitat de treballar durant tot el mes de juliol per a l’Ajuntament de Molins de Rei i signar un primer contracte de feina. Al ple de juliol vam destinar més recursos econòmics per repetir l’experiència durant la propera campanya de Nadal. La línia de treball que volem mantenir és aquesta, potenciant la creació de llocs de treballs destinats als joves i fer-ho de forma continuada durant diferents èpoques de l’any.

Al mes de juny es va adjudicar el projecte de rehabilitació del Palau Requesens per convertir-lo en el Centre d’Art i Cultura del Renaixement de Molins de Rei. Què suposarà per al municipi?

Com ja hem esmentat anteriorment, és un projecte capdavanter, estratègic i culturalment molt important perquè situarà Molins de Rei al capdamunt del Baix Llobregat i de Catalunya com un dels referents del Renaixement. Serà el centre del Renaixement català. Aquest projecte ha rebut la confiança del Ministerio de Fomento, que ens subvenciona amb 1,5 milions d’euros, i la Unió Europea, amb un Fons FEDER de 900.000€. Totes les variables sumen en favor d’impulsar i potenciar el nostre patrimoni, invertir en cultura i projectar turísticament la vila de Molins de Rei.

Tenint en compte els canvis constants que es produeixen en l’evolució de la pandèmia i, en conseqüència, en les restriccions marcades pel Govern de la Generalitat, com encaren l’organització de la Festa Major de Sant Miquel?

Com hem encarat la resta de grans esdeveniments de la vila. La intenció de l’Ajuntament de Molins de Rei és compatibilitzar la festa i la tradició amb les normes de salut pública establertes. En funció de com evolucioni la pandèmia i de les mesures vigents, realitzarem la nostra Festa Major amb més o menys restriccions.