Violant d’Hongria, la geganta romana de L’Hospitalet ja té nom

Avui, diumenge, ha tingut lloc la Festa de Bateig de la Geganta a la plaça de l’Ajuntament després d’una cercavila pels carrers de la ciutat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest matí, ha tingut lloc la Festa de Bateig de la Geganta romana de la ciutat amb el nom de Violant d’Hongria. La fins ara coneguda com a Esposa d’en Jaume I, el gegant romà, ja té nom propi. Violant d’Hongria, una de les tres dones de Jaume I el Conqueridor, va impulsar la conquesta del Regne de València el 1238 i va participar activament en la política reial.

El nom ha estat escollit de forma popular amb la participació d’infants de la ciutat, a través del projecte “La geganta vol tenir nom”, impulsat per la Coordinadora de Colles Geganteres de L’Hospitalet. Violant d’Hongria ha guanyat les altres dues opcions: Elionor de Castella i Teresa Gil, les altres dues dones de Jaume I.

La Festa de Bateig ha començat amb la plantada dels gegants dels barris a les 10 hores a la plaça de l’Ajuntament; després han arribat els gegants i el bestiari de la ciutat, a partir de les 11 hores a la plaça de Lluís Companys i Jover. Tot seguit, la cercavila de gegants ha recorregut els carrers del centre de la ciutat amb la geganta Violant d’Hongria encapçalant, per primer cop, la cercavila.

A la plaça de l’Ajuntament, l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, acompanyada per M. Ángeles Sariñena, regidora de Participació i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament, ha batejat de manera oficial la Geganta: “Des del 26 de març de 2023 et bategem amb el nom de Violant d’Hongria”.

A l’acte, també hi eren presents Rosa Corral, presidenta de la Coordinadora de Colles de Gegants i Capgrossos de L’Hospitalet, i Diego López, de la vocalia del Baix Llobregat de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

La Festa ha acabat amb els balls protocol·laris de l’Àliga i els balls dels gegants romans i els gegants grecs de L’Hospitalet.

Els gegants romans van renovar el seu vestuari a finals del 2021. Els vestits actuals estan inspirats en els originals que portaven l’any 1928, quan ara fa gairebé un segle van sortir per primera vegada.