Viladecans vesteix el camp municipal de futbol amb un gran mural feminista

Estudiants de batxillerat artístic han pintat 33 rostres de dones destacades en una paret de més de 50 metres de llargada per 2 d’alçada

L’Ajuntament de Viladecans ha encarregat als i les estudiants de primer de Batxillerat Artístic de l’institut Josep Mestres i Busquets l’elaboració d’un mural al Camp Municipal de Futbol, amb uns continguts consensuats: donar a conèixer la participació de la dona en el món, esportiu, cultural, científic i a tots els nivells, reivindicar la igualtat de gènere i rebutjar que les dones encara puguin patir cap segregació o discriminació.

La proposta ha permès l’alumnat dur a terme l’activitat pràctica de fer un mural en equip, continguda en el seu programa d’estudis, en un any complicat. Després d’una setmana de feina, el mural, de més de 50 metres de llargada, ha estat presentat avui a l’Ajuntament i aquest cap de setmana ja serà gaudit pels usuaris de les instal·lacions esportives.

El mural viladecanenc està inspirat en altres propostes artístiques fetes arreu d’Espanya sobre feminisme. Cada estudiant ha escollit un personatge femení i, després d’un procés on hi han posat les idees en conjunt, l’ha plasmat a la paret del camp, una localització veritablement estratègica. La promoció de l’esport practicat i dirigit per dones és, precisament un dels programes estratègics que està elaborant l’Ajuntament de Viladecans, mitjançant la labor de la regidoria de Foment de l’Esport Femení, que encapçala l’excampiona de marxa atlètica Emilia Cano.

Els i les alumnes del Mestres i Busquets han estat una setmana per esbossar els seus dibuixos i transformar-los en grans dimensions. Tot i ser dissenys propis de cadascun dels 33 estudiants han fet servir estratègies per crear un estil homogeni. Per això han fet servir una escala de colors concreta, els primers i últims retrats estan fets en tons freds i al centre han fet servir una gamma cromàtica de tipus càlida.

Jordi Juvé, professor de l’institut, explica que la proposta municipal de dedicar el mural al feminisme ha estat acollit “fantàsticament” per l’alumnat: “últimament el 80% d’alumnes que tenim són dones i, per tant, té molt bona acollida perquè cada cop tenen més clar que s’ha de lluitar per la igualtat. La resposta és que han treballat molt bé”.

La feina, per a Juvé, ha estat molt instructiva: “Els alumnes aprenen, a part de dibuixar, la logística de fer un mural en cooperació. Han de tenir en compte el tema de la programació, com es gesta un plànol a escala i com es treballa un projecte d’una mica més d’envergadura que un petit quadre.”