L’Ajuntament de Viladecans organitzarà, el 30 de novembre, l’1 i el 2 de desembre, a l’edifici Cúbic, la primera edició de Vertex, una trobada de professionals, espai de debat i cerca de solucions innovadores en els àmbits de la construcció sostenible i energia. El fòrum se circumscriu al compromís adquirit per Viladecans per ser una ciutat neutra d’emissions, dins de la seva Estratègia 2030. La primera edició de Vertex se centrarà en la digitalització i la industrialització del sector de la construcció sostenible. Vertex inclourà el primer Congrés Nacional de Transició Energètica Renovable i Ciutadana Vilawatt.
La trobada reunirà una vintena de ponents, entre els quals destaquen Francesc Mauri (meteoròleg), Paula Sánchez (CEO de CoCircular) o Javier García Breva (exdiputat del Congrés i president de N2E, consultoria que treballa amb els governs locals per desenvolupar polítiques ecosostenibles, de lluita contra el canvi climàtic, que fomentin el canvi del model energètic). El debat se centrarà en el canvi energètic com a una de les principals eines d’adaptació de les ciutats davant dels desafiaments de l’emergència climàtica. A més de conferències i taules de debat, Vertex constarà de espais demostratius i d’exposició, tallers pràctics i, fins i tot, visites guiades sobre les solucions sostenibles aplicades a dos edificis: bioedifici Sòcrates de Gonsi i Viladecans The Style Outlets.
Aquest dijous, 30 de novembre, i el divendres 1 de desembre, la fira és dirigida principalment a empreses, professionals i emprenedors per intercanviar coneixements i buscar solucions a la construcció sostenible, una obligació recollida en el Pacte Verd Europeu. Serà el dia 2 de desembre quan les activitats s’enfocaran també cap al públic general i local, amb una sèrie d’activitats tant dins com fora del recinte firal Cúbic (passeig de la Marina, 31), i també serà el dia escollit per celebrar el primer Congrés Nacional de Transició Energètica Renovable i Ciutadana Vilawatt.
El Congrés Vilawatt
El Congrés Vilawatt tindrà la voluntat d’obrir un espai de diàleg multinivell que reconegui la identitat, la diversitat i la força de la ciutadania i dels municipis per establir estratègies i crear respostes factibles als desafiaments que ens planteja la nova agenda energètica global: rutes per estalviar energia i emissions amb eficiència energètica. La jornada comptarà amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Oficina Javier García Breva-IMEDIA, consultora de comunicació especialitzada en tecnologia i energia, el Clúster d’Energies Eficients de Catalunya i l’empresa Construïble, que debatran en una taula de bones pràctiques sobre eficiència energètica a les edificacions.
Paral·lelament a la celebració del Congrés (també de 9.30 a 14 hores), es durà a terme una jornada adreçada a la ciutadania, amb activitats diverses enfocades a un públic local, especialment per a famílies i joves, lligades a temes sobre la Transició Energètica Renovable, la construcció sostenible i la missió de ciutat de neutralitat climàtica per al 2030.
Projecte Intermunicipal de Monedes Complementàries
Sota el paraigua de Vertex també es durà a terme una reunió de seguiment del Projecte Intermunicipal de Monedes Complementàries. Representants d’ajuntaments que tenen monedes locals explicaran a d’altres com crear aquest instrument i com aconseguir que sigui útil per a la implantació de polítiques locals. Hi participaran representants de Viladecans, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Sant Esteve de Palautordera, Granollers, Terrassa i la Diputació de Barcelona.