Responsables de mobilitat de les ciutats de Liepaja i Dienvidkurzeme (Letònia), Taurage (Lituània), Larissa (Grècia), Gdańsk (Polònia), Cento (Itàlia) i Nova Gorica (Eslovènia), i la Facultat de Ciències del Transport i del Trànsit de la Universitat de Zagreb (Croàcia), a més de Viladecans, van trobar-se a la ciutat baixllobregatina per compartir experiències, desenvolupant el projecte europeu PUMA (Plans for Urban Mobility Actions), finançat pel programa URBACT. Va ser la segona trobada d’aquesta xarxa, que té com a objectiu contribuir a aconseguir una mobilitat climàticament neutra i sostenible a les ciutats petites i mitjanes implicant els agents locals.
Els tècnics europeus de la xarxa PUMA van treballar com garantir que els plans de mobilitat tinguin un enfocament integral tenint en compte qüestions mediambientals, socials i econòmiques. A més, sobre el terreny, van conèixer els projectes de pacificació de carrers i la xarxa de carrils bici de Viladecans amb l’objectiu d’inspirar-se en l’experiència de la ciutat, a més de detectar possibles millores.
L’alcalde Carles Ruiz va agrair la feina del grup de treball, explicant que la mobilitat està vivint un moment de canvi radical amb l’arribada de nous vehicles lleugers com els patinets o la transició dels vehicles de motor d’explosió cap als elèctrics. “Ens hem d’adaptar, i ho farem millor si estudiem bé els canvis, com esteu fent vosaltres, i ens recolzem en les dades com a factor clau per saber què passa i així millorar la qualitat de vida de les persones”. En aquest sentit, l’Ajuntament ha desenvolupat el portal de mobilitat “Viladecans Al Dia” (https://www.viladecans.cat/
L’experta del programa URBACT Karolina Orchloska va explicar que “Viladecans és un dels grans casos d’aquesta xarxa. Té molt a ensenyar i compartir amb la resta de socis perquè té molta experiència en diferents camps, la qual cosa motivarà altres socis, sobretot als més nous”. El coordinador de la xarxa PUMA, Aksels Ruperts, va destacar que “Viladecans ha mostrat molt d’interès i curiositat en aquest projecte des del principi. Ens agrada que sigui una ciutat de l’àrea metropolitana i que miri més enllà de les seves fronteres, perquè significa que té una visió més àmplia de la mobilitat en general. També valorem moltíssim que tingui tantes estratègies al voltant de la sostenibilitat, la igualtat, les tecnologies verdes i la transició energètica, perquè és una ciutat amb molta experiència”.
L’objectiu del projecte PUMA és aconseguir una mobilitat climàticament neutra i sostenible a les ciutats petites i mitjanes. La xarxa PUMA vol implicar la ciutadania i canviar la seva actitud cap a la mobilitat sostenible de manera positiva, motivant tothom a implicar-se en la millora del medi ambient. Aquest projecte té una durada de trenta-un mesos, de l’1 de juny del 2023 al 31 de desembre del 2025.
Viladecans vol ser ciutat neutra en emissions al 2030
La mobilitat és un dels eixos que Viladecans està treballant per aconseguir la missió de ser ciutat neutra en emissions, i també una de les eines que contribueixen a aquesta estratègia és el projecte europeu PUMA. Amb aquest projecte, l’Ajuntament i diversos agents locals definiran accions que han de contribuir a que la mobilitat sigui sostenible i amb emissions neutres de CO2, d’acord amb la missió de neutralitat climàtica per al 2030. Les accions estaran recollides al Pla d’Acció Integrant i en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que actualment està en renovació. El document s’alinearà amb les actuacions de l’Agenda Urbana Local pel que fa a la mobilitat sostenible (desplegament de la Zona de Baixes Emissions, millora del servei de busos, xarxa de carrils bici, aparcaments, etc.), i també ajudarà a que es facin realitat.