Viladecans esdevé l’epicentre de la creativitat, el reciclatge i la sostenibilitat amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. El negoci de cura personal d’Unilever juntament amb l’Ajuntament de Viladecans presenta la I Edició del Concurs Recicl-Arte, un certamen on els alumnes dels centres de secundària de la ciutat presenten escultures fent servir únicament envasos de plàstic reciclat.
Aquest concurs té com a objectiu potenciar la circularitat (reutilització) dels envasos i la sostenibilitat a les escoles alhora que es fomenta la creativitat dels estudiants de secundària. Durant els mesos de setembre i octubre, els centres de secundària participants han dut a terme una campanya de recollida d’envasos de plàstic per reutilitzar-los com a material per elaborar escultures, fomentant la circularitat entre tots: alumnes, pares i professors.
El divendres 24 de novembre passat es va celebrar al Cúbic de Viladecans, espai firal de la ciutat, l’acte de lliurament de premis, així com l’exposició de les escultures. Durant l’esdeveniment va ser-hi present el jurat del concurs compost per Carles Ruiz, alcalde de la Viladecans; Ana Palencia, directora de comunicació i sostenibilitat d’Unilever; Anna Gost, responsable de Dove a Espanya; José Luis Gallego, divulgador mediambiental i Gisela Navarro, tinenta d’alcalde de Presidència i Ciutat 2030 i regidor d’Educació.
El primer premi va ser lliurat als alumnes de l’Escola Goar, el segon premi al grup del col·legi Sagrada Família i el tercer premi es va atorgar als alumnes de l’Escola Teide. A més, s’ha lliurat un quart premi, “Premi Unilever”, per guardonar les escultures que únicament hagin utilitzat envasos reciclats de marques del Grup com AXE, Rexona, Dove, Mimosín, Moussel o Skip; entre d’altres. Aquest darrer premi ha estat lliurat als alumnes del col·legi Sant Gabriel. La dotació econòmica de cada premi haurà de ser invertida en alguna iniciativa de sostenibilitat que els col·legis necessitin posar en marxa.
Ander Torinos, líder de l’àrea Personal Care d’Unilever comenta que: “Aquesta iniciativa forma part del propòsit del negoci de cura personal d’Unilever: We Make it Personal!, on es promou, entre moltes altres iniciatives, la reutilització dels envasos. El nostre objectiu és que per al 2025 els envasos de plàstics dels nostres productes siguin 100% reciclables, reutilitzables o compostables. Amb aquesta activitat, hem volgut fomentar la creativitat dels alumnes a partir de la reutilització d’envasos de plàstic per al desenvolupament de les escultures artístiques. És clau impulsar accions de conscienciació com aquesta que ajuden a potenciar la circularitat dels nostres envasos i fomentar-ne un nou ús, en aquest cas, molt creatiu i artístic.”
“Els nens s’han divertit moltíssim elaborant les seves escultures i nosaltres més convocant aquest concurs tan sostenible al costat de l’Ajuntament per ajudar a conscienciar-los del bon ús que poden fer amb envasos de plàstic i donar-hi una nova vida; així com que comencin a entendre la importància que té la circularitat dels envasos per a la cura del planeta. Ha estat una primera edició molt reeixida amb una participació de fins a 200 alumnes entre tots els col·legis.”, declara Anna Palencia, directora de comunicació i sostenibilitat a Unilever.
L’alcalde Carles Ruiz va expressar el seu suport a les iniciatives per sensibilitzar sobre la importància del reciclatge de forma atractiva i divertida. En un reconeixement a les escoltes participants, Ruiz va felicitar l’enginy i l’esforç demostrats enmig d’una elecció difícil entre els projectes presentats. Amb l’horitzó posat en un objectiu compartit, Carles Ruiz va reiterar l’aposta de Viladecans per convertir-se en un municipi d’emissions neutre d’aquí al 2030. “Aquest compromís pren una nova dimensió considerant les alarmants acumulacions de plàstic que continuen augmentant en diverses àrees del món”, va dir. Ruiz també va subratllar la gravetat d’aquesta situació i la necessitat urgent de conscienciar sobre l’ús responsable del plàstic, no només mitjançant la divulgació sinó també mitjançant accions concretes i activitats locals.