Viladecans clou l’onzena edició del programa Cultura Emprenedora a l’Escola

Avatar photo

El projecte formatiu pretén fomentar l’esperit emprenedor entre els infants a través de la creació de cooperatives

L’onzena edició del programa Cultura Emprenedora a l’Escola s’ha clausurat aquest divendres a Atrium Viladecans amb l’assistència de les vuit escoles participants, entitats i representants institucionals. Aquest programa està impulsat per la Diputació de Barcelona, i el porten a terme de forma transversal entre els departaments municipals d’Educació i d’Empreses, Innovació i Ocupació. L’objectiu és fomentar l’emprenedoria, la creativitat i la innovació mitjançant la creació de cooperatives entre els infants de cinquè de Primària. Aquestes cooperatives han elaborat manualitats al llarg del curs que van comercialitzar a la Fira de Sant Isidre. Part dels beneficis obtinguts els han destinat a una entitat d’interès social.

Els alumnes de les escoles Montserratina, Doctor Trueta, Pau Casals, Can Palmer, Enxaneta i Mediterrània, el Col·legi Teide i l’Escola Goar han presentat les tretze cooperatives que han creat davant l’alcalde Carles Ruiz, la tinenta d’alcalde d’Innovació Social i Participació Rosa Cañisá i la coordinadora de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Teresa Sambola. L’alcalde s’ha adreçat als infants i els ha dit sentir-se “molt orgullós” de la feina conjunta que han fet i ha remarcat que aquesta iniciativa “és un projecte molt important perquè treballen la col·laboració, l’esperit empresarial i la confiança de tirar endavant conjuntament un projecte. Reforça l’autoestima dels nens i nenes i, a més, els diners van a una causa solidària”.

 

Els representants de cada cooperativa han presentat un vídeo que mostrava tota la feina feta durant el curs. Han comptat amb l’ajuda de padrins per crear les cooperatives, emprenedors que els han aportat coneixements d’iniciatives empresarials reals. Els nens i nenes s’han dedicat a constituir la cooperativa, escollir els productes que volien comercialitzar, dissenyar la imatge corporativa, fer-ne difusió i comunicació, produir el producte i vendre’l durant la Mostra d’Entitats de Viladecans que va tenir lloc al maig. Han elaborat des de clauers a saquets d’olor, tasses, moneders o polseres. Una feina molt extensa i que, segons la padrina de l’Escola Teide, Montse Ruiz, “és una iniciativa meravellosa que els ha servit per aprendre com és el món laboral i l’esforç que cal per muntar un negoci, que això no s’acostuma a ensenyar”. El professor de l’Escola Mediterrània, Fran Robles, destaca d’aquesta experiència que “és un procés que requereix que moltes persones es posin d’acord en un mateix projecte i això no és fàcil “.

 

El vessant solidari del projecte

Part dels beneficis que cada cooperativa ha tret de la venda dels productes els ha destinat a una entitat d’interès social escollida per l’alumnat. Durant l’acte, han lliurat els xecs a aquestes entitats, concretament a Animals sense sostre, Apa Huella Canina, Creu Roja, ASDIVI, Fundació Sant Joan de Déu, Sonrisas sin cáncer, Pulseres Candela i Viladecans contra el Càncer.

Viladecans va ser dels primers municipis de Catalunya a posar en marxa la iniciativa Cultura Emprenedora a l’Escola, el curs 2012-2013. Des de llavors, s’ha anat ampliant el projecte i el nombre d’escoles que hi formen part. La coordinadora de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona ha afirmat que “Viladecans és un dels principals exponents com a ciutat educadora”. Per a Teresa Sambola, la ciutat “ha fet una aposta molt ferma i molt valenta en educació i promoció econòmica. L’educació amb projectes molt vivencials és molt gratificant i és un aprenentatge en valors com el treball en equip, la participació, la democràcia i la responsabilitat social“. En aquesta mateixa línia, Carles Ruiz ha destacat que “som la ciutat d’Espanya amb millor ascensió social i menys desigualtat i això segur que té a veure amb la feina educativa“.

 

La voluntat és continuar mantenint aquest projecte i que s’estengui al conjunt de la província de Barcelona. Durant aquest curs han participat 78 ens locals, 77 municipis, 174 escoles, 301 cooperatives i 7.038 alumnes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Banyoles envia material esportiu a Gàmbia

Notícia següent

Acte de cloenda ESO-SEFED a Molins de Rei

Notícies relacionades