Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Viladecans, a punt per la 52a Fira de Sant Isidre i la 21a Mostra d’Entitats

Avatar photo

L'alcalde Carles Ruiz i el president de la Cooperativa Agrícola de Viladecans, Carles Faura, inauguraran la fira aquest dissabte, 13 de maig, a les 11 hores, a l’edifici Cúbic

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el president de la Cooperativa Agrícola de Viladecans, Carles Faura, inauguraran, aquest dissabte, dia 13 de maig la 52a edició de la Fira de Sant Isidre-21a Mostra d’Entitats, a les 11 hores, a l’edifici Cúbic (plaça de la Mediterrània).

 

La Fira se celebrarà al passeig i parc de la Marina, la plaça de la Mediterrània i l’edifici Cúbic. Serà un aparador de l’activitat econòmica i associativa de la ciutat, però enguany centrarà més que mai el seu interès a reivindicar que l’agricultura és passat, però també és present i, sobretot, és futur a Viladecans.

 

La ciutat manté la seva força agrícola enmig de la metròpoli, malgrat el pas dels anys. Una mirada de 360 ​​graus és l’eix de la Fira del 2023, que mira alhora enrere i endavant: amb les paneres de fruits del camp que van néixer fa més de mig segle com a una reivindicació de la vida de pagès, passant per l’espai gastronòmic de tapes de productes de proximitat que mostrarà la vitalitat agrícola actual, fins a l’estand municipal on s’explicarà com la ciutat vol caminar cap a un futur amb una agricultura empoderada que es converteixi, fins i tot, en antídot a la crisi climàtica. Viladecans, lluny de perdre el caràcter agrari, aspira a fer-ho més fort; que sigui tota una ensenya. És per això que l’eslògan de la celebració d’aquest any sigui “Arrelats al futur”.

 

L’estand institucional

L’eslògan “Arrelats al futur” és també l’eix temàtic de l’estand municipal situat a l’edifici firal Cúbic. A través de panells i activitats, aquest espai implica la ciutadania en la reflexió sobre com avança una activitat tradicional com l’agricultura, en la qual la tecnologia i la innovació no només tenen cabuda, sinó que són primordials. Viladecans vol ser referent en aquesta evolució i, per això, treballa per potenciar la productivitat del Parc Agrari del Baix Llobregat amb la creació d’un pol de referència d’indústria agroalimentària innovadora, com ja s’ha fet a altres llocs d’Espanya i Europa que en serveixen d’exemple.

 

Així, a l’estand les tecnologies seran les grans protagonistes per apropar a les persones que ho visitin aspectes com el monitoratge de cultius, la sostenibilitat de la cadena de valor, el malbaratament alimentari, la cura del territori o el ventall de professions relacionades amb l’agricultura. L’estand vol ser així una extensió del projecte que els ajuntaments de la zona estan intentant impulsar al Parc Agrari per potenciar la modernització i eficiència d’aquest sector econòmic: treballant, per exemple, en el desenvolupament de cultius més sans i nous aliments, amb menys usos d’aigua, per a una cadena alimentària més sostenible i innovadora o per a la investigació de noves proteïnes d’origen vegetal amb menor impacte al planeta.

 

L’impuls dels municipis al Parc Agrari, a més d’una empenta a l’activitat d’un sector capital per a la sobirania alimentària en un món amenaçat pel canvi climàtic, també cerca fer créixer l’ocupació local i cuidar el territori. Per impulsar aquest hub agrari s’està implicant el teixit econòmic, acadèmic i investigador en un ecosistema innovador per al qual s’ha demanat al Govern d’Espanya el finançament dels fons europeus Next Generation i la Generalitat de Catalunya l’adaptació de la normativa del Parc Agrari a la realitat actual, que permeti al sector primari arrelar-se al futur amb força des d’ara mateix.

 

Els tallers de l’estand municipal s’aniran repetint dissabte 13 i diumenge 14 de maig al llarg de tot el dia i, per apuntar-s’hi les persones interessades, només hauran d’acostar-se a l’estand i demanar-l’hi al personal municipal. Hi haurà quatre propostes de taller, amb aforament de vuit persones per a totes les sessions, que es faran cada 45 minuts de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.45 h: “Taller d’intel·ligència artificial”, “Taller de l’hort del futur”, “El meu hort s’adapta al canvi climàtic” i “Petits jardiners: mesura la humitat de la terra”.

 

A més d’aquests tallers, l’estand institucional ofereix també al públic visitant altres activitats al voltant de la temàtica d’enguany: una cursa de sacs, el robot Pepper, un photocall 360º, un puzle gegant, un circuit de tractors teledirigits, hologrames, el joc de tauler Quatre en ratlla i dues exposicions sobre el Parc Agrari del Baix Llobregat, una informativa sobre el Pla d’Impuls del Sector Agroalimentari al parc i una altra sobre curiositats d’aquest espai agrícola de la comarca.

 

Entitats: que no pari el ritme que fa moure la ciutat!

Les entitats donen vida i què seria de la vida sense música! Plena de sons, ritmes, notes diferents… com les associacions, que fan encaixar la seva diversitat en una gran simfonia per dinamitzar la ciutat. Per això, aquest any la música serà l’eix de la 21a Mostra d’Entitats i de les seves activitats. Hi participaran 53 associacions: amb expositor, amb la demostració de les seves activitats habituals o convidant la ciutadania a participar en tallers i jocs. Un dels moments més esperats arribarà aquest dissabte, 13 de maig, amb el #RepteSantIsidre, que aquest any serà #UnRepteBenSonat. L’objectiu és aconseguir que 1.500 persones acabin tocant una melodia amb el showman Pep Callau i sota la batuta del músic Martí Soler. Per participar-hi només cal anar a la 21a Mostra d’Entitats dissabte, a les 19.45 hores, i portar moltes ganes de passar-ho bé.

 

Per mostrar la diversitat i pluralitat de les entitats també hi haurà l’exposició Descobreix el Ritme de les Entitats, en què cada associació estarà representada per una portada de disc, amb un QR per descobrir com sona cadascuna. També el photocall A les entitats #TuPoseselRitme –per guardar per al record la Mostra i la gent que la compon– tindrà com a temàtica l’escenari d’un concert de rock –creat en forma de grafit per l’Associació Agrograff– i hi haurà perruques, instruments… perquè immortalitzar el moment sigui més divertit.

 

Les entitats oferiran, durant els dos dies de la Mostra, més d’una seixantena d’exhibicions o tallers. L’escenari del Llac tornarà a ser el lloc de trobada d’un gran nombre d’entitats veïnals, esportives i culturals, amb exhibicions i espectacles diversos, i l’escenari de la Mostra acollirà activitats participatives per a totes les edats. En l’orquestra de les entitats també hi haurà lloc per a tallers diversos, com el de manualitats Totes i tots fem Viladecans, que oferiran persones usuàries de les entitats ASDIVI, l’Associació de familiars de CAVIGA o Acció Solidària SRCVI.

 

Un gran aparador local

La Fira és un bon moment per descobrir productes i serveis dels comerços i les empreses. La cita, que ha sabut mantenir el seu costat més tradicional adaptant-se als nous temps –i els que vindran–, reuneix aquest any mig centenar de negocis, la majoria locals, que mostraran els seus productes estrella al passeig de la Marina. Alimentació, moda, indústria, llar, automoció, enginyeria i serveis personals, entre d’altres, fan que la Fira de Sant Isidre reuneixi una gran diversitat d’empreses de molts sectors. També, el teixit comercial convertirà la plaça de la Mediterrània en un gran aparador.

 

A l’Espai Temàtic, els comerços de moda i complements ensenyaran els seus productes i, a més, l’espai Sí, Quiero tornarà a reunir establiments i empreses que ofereixen tot allò necessari per planificar un casament. Per això, i com a exemple inspirador, també s’han programat casaments en directe.

 

Les tradicionals desfilades de moda, on hi haurà models amb diversitat funcional de l’entitat local ASDIVI, porten aquest any una novetat: avancen el seu horari per reduir l’empremta de carboni evitant així utilitzar il·luminació artificial. Les botigues i empreses de moda, calçat i complements portaran a la passarel·la les tendències de primavera-estiu entre les 18.30 i les 19.30 hores, aprofitant la llum solar. També exposaran les creacions estudiants de batxillerat artístic de l’Institut Josep Mestres Busquets.

 

El comerç local se suma a la celebració llençant la casa per la finestra: amb una pluja de vals descompte per gastar a la ciutat. Per la seva banda, l’associació Xarxa Comercial realitzarà durant la Fira Sant Isidre un sorteig de 500 euros en vals de descompte per gastar en comerços adherits. Per participar-hi cal estar atent a les seves xarxes socials.

 

A més, la plataforma en línia de compra local impulsada per l’Ajuntament, Compra08840.com, realitzarà també, al llarg de les dues jornades, fins a quatre sorteigs de vals descompte per valor de 100 euros cadascun. Les condicions de participació es poden consultar a l’estand de Compra 08840 a l’Espai Temàtic de la Fira Comercial.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

5 anys de presó per violar una dona en un apartament d’Empuriabrava

Notícia següent

Valents: “No abandonarem els veïns amb l’alberg de la Residencial”

Notícies relacionades