El Govern de la Generalitat de Catalunya està preparant mesures que ajudin a reduir la sinistralitat de l’AP-7, que des que es van alliberar els peatges ha augmentat considerablement el seu trànsit de vehicles.
Entre aquestes mesures hi ha la idea d’implantar trams amb velocitat variable, i que algunes fonts asseguren podria incloure zones amb una velocitat màxima permesa de 60 km/h en moments de molta concentració de vehicles.
Aquesta mesura no ha agradat als conductors, que ràpidament han criticat que el problema de l’AP-7 no és la velocitat, i molts apunten cap a l’acumulació de camions i vehicles pesants i les seves maniobres a la carretera.
Tres camions s’avancen simultàniament a l’AP-7
Com a exemple d’aquesta idea, un vídeo publicat a les xarxes socials on apareixen tres camions avançant-se simultàniament els uns als altres ha començat a fer-se viral a les xarxes.
En les imatges del compte d’instagram @circuliperladreta s’observa un tram de l’AP-7 a l’altura de Rubí, al Vallès Occidental, amb tres camions ocupant els tres carrils de circulació. A la dreta de tot hi circula un camió que circula a 89 km/h.
Al carril central, un altre camió circulant, segons la publicació, a 91 km/h, intenta avançar-lo. I al carril esquerre, un altre camió que circula a 93 km/h intenta avançar el segon camió. Un moviment que, a més, està prohibit per la normativa de circulació, que impedeix als camions fer servir el carril esquerre d’una autopista amb tres carrils o més per sentit.
Mentrestant, la resta de conductors espera pacientment que els camioners acabin les seves maniobres per poder avançar-los i augmentar la seva velocitat fins al límit que permet la via i la llei, de 120 km/h.
El problema d’aquestes situacions és que els avançaments de camions, per la velocitat màxima limitada que tenen i les característiques dels vehicles, acostumen a allargar-se a vegades fins i tot diversos minuts. En aquesta escena, per exemple, tots tres camions són pràcticament a la mateixa altura.
En un dia de molt trànsit, aquest triple avançament pot provocar circulació lenta, retencions i fins i tot malestar en la resta de conductors, augmentant així també les reaccions més agressives en la conducció. I si es produís un xoc entre els camions, probablement l’AP-7 hauria de quedar completament tallada en aquest punt durant hores, provocant una nova jornada de caos a l’autopista.
Davant d’aquestes imatges, hi ha usuaris que proposen prohibir als camions els avançaments, o com a mínim en les denominades hores punta: en dies laborales a primera hora del matí i al capvespre. Altres demanen tornar a fer l’autopista de pagament.
En allò que coincideixen la majoria és que aquestes situacions són freqüents a l’AP-7 i altres carreteres d’alta capacitat, molts asseguren que s’hi troben cada dia i denuncien, a més, altres maniobres que també poden ser molt perilloses, com ara canviar de carril sense posar intermitents.